Иван Вазов

Иван Вазов
*
Име:Иван Минчов Вазов
Категория:български писатели
Професия:поет, писател и драматург
Роден:09.07.1850 г. в Сопот
Зодия:зодия Рак
Починал:22.09.1921 г.
Автор на първия български роман и на текстове във всички литературни жанрове - сред тях повестите ("Немили-недраги", "Чичовци"), комедиите ("Службогонци", "Вестникар ли?"), пътеписи ("Великата Рилска пустиня"), поемите ("Грамада"). Пише литературна критика, мемоари, стихове за деца; участва дейно в литературния живот, носейки цялата авторитетност на институцията писател. Част от огромното му творчество не достига качествата на изброените творби, което, както и динамиката на литературните процеси у нас, предизвикват групата на "младите" - около сп. Мисъл - да води литературна битка с народния поет. През 1876 г. излиза първата му стихосбирка "Пряпорец и гусла", следват "Тъгите на България" (1877), "Избавление" (1878), "Гусла" (1881), "Италия" (1884), "Поля и гори" (1884), "Сливница" (1885) и други. В прозата започва с мемоарите "Неотдавна" (1881) и продължава с "Повести и разкази в три тома" (1891-1893), романите "Под игото" (1894) и "Нова земя" (1896).

Иван Минчов Вазов е роден в семейството на заможния сопотски търговец Минчо Вазов. Възпитан да уважава битовата и религиозна традиция Иван учи във взаимното и в класното училище в Сопот. Приобщен е към рускоезична литература от учителя си Пратений Белчев. Учи и в Калофер при Ботьо Петков, ставайки негов помощник. В литературното му развитие с важно значение са и френскоезичните книги.

В Пловдивската гимназия проявява интерес към творчеството на Виктор Юго,Пиер Беранже и други.През 1868 година е извикан от баща си да поеме търговията, но вместо да се интересува дейно от наложения му занаят той пиши стихове в тефтерите.

"Борът" е и първото му публикувано стихотворение отпечатано през 1870 година в "Периодическо списание".

Макар Събка Вазова-майка му да подкрепя писателската кариера на сина си,баща му е решен да го направи търговец.Затова и през 1870 година е изпратен в Румъния при чичо си. Недоволен от решението на баща си една вечер Вазов бяга в Браила и няколко месеца живее в кръчмата на Нено Тодоров сред хъшове. Именно в Браила се запознава с Христо Ботев.

В Пловдив се установява на 5 октомври 1880. Взема дейно участие в културния живот като критик, публицист, редактор, депутат в Областното събрание и писател.

През 1885 Вазов и Величков започват издаването на списание "Зора". В Пловдив издават и прочутата двутомна "Българска христоматия", която запознава българина с над 100 родни и чужди автори. Периодът на Вазов в Пловдив е изключително важен за развитието му и като белетрист. Основите на българската следосвобожденска литература са положени именно от Иван Вазов. Пишейки "Епопея на забравените", "Към свободата", "Не се гаси туй,що не гасне" както и повестите "Немили-недраги", "Чичовци"и други.

Министър на образованието е от 7 септември 1897 до 30 януари 1899 г. от Народната партия. През 1890 е отбелязана неговата 25-годишна кариера в литературната дейност. "Нова земя" е романът каращ писателя да се замисли дали да не прекрати литературната си дейност, поради отрицателните отзиви на критиката. С това обяснява и влизането в правителството на Константин Стоилов през август 1897 като министър на народната просвета. Падането на кабинета през януари 1899 е посрещнато от него с облекчение поради трудностите.На войните през 1912-1918 Вазов посвещава няколко поетични хроники.

Той е между тези, които се противопоставят на въвличането на България в Първата световна война на страната на Германия, но когато това става, възпява в стиховете си победите на българките войски.1920 година тържествено е отпразнувана като 70-годишният юбилей на Вазов.За жалост следващата година умира от разрив на сърцето, но жастлив, че е успял да види и почувства всенародната признателност и любов.

Мнения за Иван Вазов


 

Други български писатели
Днес е 30.11.2020 г.

Имен ден имат: Андреа, Андрей, Андрейка, Андрея, Андриян, Андрияна, Андро, Дешка, Първан, Силен, Храбрин, Храбър

На тази дата са родени: Иван Христов, Николета Лозанова, Гергана, Пламен Илиев, Светослав Иванов, Николина Ангелкова

Годишнина от смъртта на: Дико Илиев - 36 години (1984 г.)
Георги Джагаров - 25 години (1995 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2005 г. той получава Шахматен Оскар за изключителните си постижения през годината. Топалов е първият и единствен българин, носител на това отличие и на званието "Световен шампион".
вижте за кой се отнася друго