Алеко Константинов

Алеко Константинов
*
Категория:български писатели
Псевдоним:Щастливеца (други ...)
Професия:писател, адвокат, преводач, политик
Роден:1863 г. в Свищов, Османска империя
Зодия:зодия Козирог
Имен ден:17 Март
Починал:1897 г.
страница:отворете
 АнкетаГласуване
Харесва ли ви този човек? 17      0
Справя ли се с работата си, добър ли е в попрището си? 13      0
Трябва ли да се занимава с нещо друго? 7      2
Алеко Константинов е роден в Свищов в семейството на търговеца Иваница Хаджиконстантинов. По майчина линия произхожда от голямата видинска фамилия Шишманови. Той има три сестри.

Учи в родния си град и в Априловската гимназия (Габрово). Завършва средното си образование в Русия и право в Одеса. Работи в София като съдия, прокурор, юрисконсулт, адвокат на свободна практика. Двукратно уволняван по политически причини. Член на Демократическата партия на П. Каравелов, в чийто печатни издания сътрудничи. Подготвя се за научна и преподавателска кариера в Софийския университет.

Започва писателската си дейност с поезия. Псевдонимът му Щастливеца идва от негово произведение, където сам се иронизира. Той е автор на ненадминати сатирични фейлетони и остра публицистика. Първият му запомнящ се текст е пътеписът "До Чикаго и назад", в който описва пътуването си до Америка и проследява цивилизационните разлики, като дава темпераментна картина на нравите. Талантът му на хуморист и психолог проличава и в анекдотичната книга "Бай Ганьо", в която създава образ на герой, оспорван и до днес, но превърнал се в нарицателно име за различни проявления на човешкия и националния характер. Превежда от руски и френски език.
Алеко Константинов е убит при атентат, насочен към негов съпартиец.
  • По негова инициатива се създава първото туристическо дружество в България (начало на организиран туризъм – изкачването на Черни връх, 27 август 1895).
  • Портретът му е върху банкнотата от 100 лева.
    *
  • Нос Алеко на антарктическия остров Ливингстън, връх Алеко в планината Рила, както и местността и туристически център Алеко на планината Витоша са именувани на него.
  • През 2013 г. най-голямата търсачка в света Гугъл отбеляза 150-ата годишнина от рождението му със специална илюстрация на началната си страница. На нея са показани Бай Ганьо и Щастливеца, които пътуват във влака, а през прозореца се вижда логото на търсачката.
    *
стихотворения: „Огледало“, „Защо?“
разкази: "Пази, боже, сляпо да прогледа",
фейлетони: "Страст", "Честита Нова година!"
пътеписи: „До Чикаго и назад“
книга: „Бай Ганьо“
"Разни хора, разни идеали"
Щастливеца
Башибозук
Беньо Наков
Евстати Хаджибалкански
Един от клуба на Моралното влияние
Великият Хъньо

Мнения за Алеко Константинов


 

Други български писатели
Днес е 29.11.2020 г.

Годишнина от смъртта на: Андрей Баташов - 10 години (2010 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През март 2005 заема второ място на супертурнира в Линарес с равен брой точки с Гари Каспаров и победа над него. След нея руският шампион се отказва официално от състезателна кариера и това е последната му партия.
вижте за кой се отнася друго