Георги Георгиев - Гец

Георги Георгиев - Гец
*
Име:Георги Иванов Георгиев-Гец
Категория:български актьори
Псевдоним:Гец
Професия:актьор
Роден:04.10.1926 г. в с. Разпоповци
Зодия:зодия Везни
Починал:02.09.1996 г.
За първи път кандидатства за студент в ДВТУ през 1947 г., но е приет след третия си опит. Завършва актьорско майсторство при проф. Филип Филипов в ДВТУ в София (1949−1953). Има театрална специализация при известния съветски актьор и педагог народния артист на СССР Михаил Николаевич Кедров от Московския художествен академичен театър (МХАТ) "Максим Горки" (1955−1956). Бил е строителен работник и сътрудник на вестници. През периода 1953−1991 г. играе в Народния театър в София.

Една от най-известни роли в киното е ролята на Йордан в "Селянинът с колелото", заради която получава награди на Варненския и Московския кинофестивал. След като се пенсионира, продължава да играе с пътуващи театри.

Член на БКП от 1966 г. Народен представител в VII Народно събрание (1976−1981).

Прякора "Гец" придобива от колегата си Димитър Бочев, тъй като в родния му край (с. Войнягово, Карловско) така наричали мъжете с името Георги.

Получава инсулт по време на представление на пиесата "Ню Йорк в гр. Стара Загора на 9 април 1996 г. Закаран е в местната болница, но състоянието му се влошава и изпада в кома. След 3 дни го оперират в София, но се оказва твърде късно. Умира на без да дойде в съзнание.

Мнения за Георги Георгиев - Гец


 

Други български актьори
Днес е 17.01.2020 г.

Имен ден имат: Андон, Антоан, Антоанета, Антон, Антонина, Антония, Донка, Донко, Дончо, Тони, Тонка, Тончо, Тоньо, Тоня, Тотьо, Тотка

Годишнина от смъртта на: Атанас Далчев - 42 години (1978 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

По време на своето управление князът открива първата българска зимна пързалка – представлявала е замръзнало блато в близост до „Цариградско шосе”.
вижте за кой се отнася друго