Георги Георгиев - Гец

Георги Георгиев - Гец
*
Име:Георги Иванов Георгиев-Гец
Категория:български актьори
Псевдоним:Гец
Професия:актьор
Роден:04.10.1926 г. в с. Разпоповци
Зодия:зодия Везни
Починал:02.09.1996 г.
За първи път кандидатства за студент в ДВТУ през 1947 г., но е приет след третия си опит. Завършва актьорско майсторство при проф. Филип Филипов в ДВТУ в София (1949−1953). Има театрална специализация при известния съветски актьор и педагог народния артист на СССР Михаил Николаевич Кедров от Московския художествен академичен театър (МХАТ) "Максим Горки" (1955−1956). Бил е строителен работник и сътрудник на вестници. През периода 1953−1991 г. играе в Народния театър в София.

Една от най-известни роли в киното е ролята на Йордан в "Селянинът с колелото", заради която получава награди на Варненския и Московския кинофестивал. След като се пенсионира, продължава да играе с пътуващи театри.

Член на БКП от 1966 г. Народен представител в VII Народно събрание (1976−1981).

Прякора "Гец" придобива от колегата си Димитър Бочев, тъй като в родния му край (с. Войнягово, Карловско) така наричали мъжете с името Георги.

Получава инсулт по време на представление на пиесата "Ню Йорк в гр. Стара Загора на 9 април 1996 г. Закаран е в местната болница, но състоянието му се влошава и изпада в кома. След 3 дни го оперират в София, но се оказва твърде късно. Умира на без да дойде в съзнание.

Мнения за Георги Георгиев - Гец


 

Други български актьори
Днес е 31.05.2020 г.

На тази дата са родени: Ева Георгиева - EVA, Чавдар Джуров

Годишнина от смъртта на: Петър Младенов - 20 години (2000 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През март 2005 заема второ място на супертурнира в Линарес с равен брой точки с Гари Каспаров и победа над него. След нея руският шампион се отказва официално от състезателна кариера и това е последната му партия.
вижте за кой се отнася друго