Петър Попангелов

Петър Попангелов
Име:Петър Петров Попангелов
Категория:български спортисти
Професия:скиор по алпийски дисциплини
Роден:31.01.1959 г. в Самоков
Зодия:зодия Водолей
Петър Попангелов участва в продължение на 11 години в състезанията за Световната купа по ски алпийски дисциплини (от 1977 до 1988 г.). В 37 състезания за Световната купа той се класира между първите десет, като има едно първо (в Ленгрис, Германия през 1980 г.), шест втори и четири трети места.

Всичко започва през декември 1962 година. Тогава Пепи е на 2 години и 11 месеца и се озовава в раницата на баща си. Поемат към 2389 м надморска височина. На хижа Мусала се провежда зимният лагер на най-добрите скиори от онова време - Петър Попангелов-старши, Михаил Попангелов, Костадин Коцов... А Петър Попангелов-старши води сина си, не просто да го научи да кара ски. Иска да го направи шампион.

От този момент двамата Попангелови прекарват зимите на Мусала, а месеците и годините минават в тренировки. Първият официален старт на Младши е през 1966-та, на писта "Червено знаме", за купа "Пионер". Дебютът е увенчан с второ място. Но и преди това Старши знае, че синът му има талант. И продължават да работят усилено. Следват републикански титли и стартове за Европейската и Световната купа. През цялото време Попангелов Старши и Младши тренират усилено и работят за големите победи.

Мнения за Петър Попангелов


 

Други български спортисти
Днес е 25.05.2020 г.

На тази дата са родени: Калин Сърменов


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2005 г. той получава Шахматен Оскар за изключителните си постижения през годината. Топалов е първият и единствен българин, носител на това отличие и на званието "Световен шампион".
вижте за кой се отнася друго