Нона Йотова

Нона Йотова
Име:Нона Кръстева Йотова
Категория:български актьори
Професия:актриса
Родена:25.10.1966 г. в София
Зодия:зодия Скорпион
Нона Йотова завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Елка Михайлова през 1991 г.

Заедно с режисьора Николай Георгиев основава Първия български женски театър, като първата ѝ роля в него е на Сирано дьо Бержерак в едноименната постановка. Благодарение на тази роля, Йотова получава покана от Театър "Българска армия" през 1992 г., където играе роли в пиеси на Марсел Паньол, Юджийн О'Нийл, Иван Радоев, Антон Чехов, Николай Гогол, Деян Дуковски, Уилям Шекспир, Сам Шепърд, Артър Милър и други. Освен в този театър, Нона Йотова има участия и в театър "Възраждане" и в Свободен театър. Играе и на сцената на Театър 199 в спектакъла "Влюбена, сгодена, изчезнала" от Щефан Фьогел, режисьор - Елена Панайотова. Отпечатъците ѝ са на Стената на славата пред Театър 199.

Стената на славата пред Театър 199 - пано с отпечатъци, послание и шарж на Нона Йотова.
Има роли и в два игрални филма: "La Donna E Mobile" на Нидал Алгафари и "Емигранти" на Ивайло Христов.

Участва и в епизодите от "Къде е батко?". Йотова е българският глас на злата кралица в дублажа на Александра Аудио на "Снежанка и седемте джуджета" (1937).

Успоредно с работата си в театъра, Йотова композира и изпълнява авторска музика. Издава пет албума: "Омана" (1993), изцяло акустичните "Нона" (1997), "Не завиждам" (2001), "Terra Incognita" (2003) и "Преоткриване" (2004).

През 2003 г. води научно-популярното предаване за археология, "Непозната земя" по БНТ. През 2015 г. участва в третия сезон на "Като две капки вода", където завършва на 7-мо място.

През март 2017 г. е избрана за народен представител в 44 Народно събрание. Йотова е представител на БСП от 24-ти многомандатен избирателен район, София, въпреки че тя не е член на партията.

Мнения за Нона Йотова


 

Други български актьори
Днес е 16.07.2020 г.

Имен ден имат: Юлия, Юлиян

На тази дата са родени: Ивайла Бакалова


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2005 г. той получава Шахматен Оскар за изключителните си постижения през годината. Топалов е първият и единствен българин, носител на това отличие и на званието "Световен шампион".
вижте за кой се отнася друго