Паулина Станчева

Паулина Станчева
*
Име:Калиопа Костова Паласакева
Категория:български писатели
Професия:писателка
Родена:31.01.1907 г. в Бургас
Зодия:зодия Водолей
Починала:12.07.1991 г.
Паулина Станчева пише първата си приказка още в началното училище. Едни от най-популярните произведения, написани от нея са "Горско училище", "Марийкината рокличка", "Момчето с котвата", "Момчето и кучето", "Шарено детство", "Двете братчета и Суска", "Д'Артанян се връща победител" и други.

През 1926 г. завършва в родния си град гимназия. Същата година прави първата си публикация в ученическото списание "Копнежи". От 1942 г. живее в София, където през 1945 и 1950 г. е редактор в сп. "Жената днес". Работи като редактор и началник на отдел в Българско национално радио от 1951 до 1956 г. Сътрудничи на множество вестници в столицата и извън нея. Член е на Съюза на българските писатели.

Мнения за Паулина Станчева


 

Други български писатели
Днес е 08.08.2020 г.

На тази дата са родени: Орлин Горанов, Никол Станкулова, Екатерина Захариева, Сесил Каратанчева, Николай Поляков, Божидар Чорбаджийски, Александър Балкански, Алберт Попов, Любомир Петкашев

Годишнина от смъртта на: Никола Анастасов - 4 години (2016 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Нос Алеко на антарктическия остров Ливингстън, връх Алеко в планината Рила, както и местността и туристически център Алеко на планината Витоша са именувани на него.
вижте за кой се отнася друго