Георги Близнашки

Георги Близнашки
Име:Георги Петков Близнашки
Категория:български учени
Професия:учен, юрист и политик
Роден:04.10.1956 г. в с. Скравена, община Ботевград
Зодия:зодия Везни
Георги Близнашки е възпитаник на Първа английска езикова гимназия в София.

Завършва "Право" в Софийския университет "Климент Охридски" през 1982 г. След защита на дисертация на тема "Постоянните комисии на Народното събрание" през 1988 г., получава научната степен "кандидат на науките" (днес "доктор"). Има специализации във Великобритания и Русия.

Преподавател е в Юридическия факултет на СУ: асистент (1983), доцент (2003), професор (2009) по конституционно право. Преподава и в други висши училища, сред които са: Нов български университет (София), Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" и ЮЗУ "Неофит Рилски" (Благоевград).

Ръководи организацията на БСП в София, в началото на 90-те години. Бил е член на Висшия съвет на БСП. Като представител на Коалиция за България е наблюдател (от 26 август 2005 до 31 декември 2006) и депутат (от 1 януари до 5 юни 2007) в Европейския парламент, където е член на Конституционната комисия и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите.

През февруари 2014 г. оглавява Инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа. На 7 март същата година със свое решение Националният съвет на БСП прекратява членството му в БСП "за уронване престижа на партията, системно нарушаване на уставните норми, състоящо се в публични изявления и действия срещу партийната политика и партийните решения и за саботиране на обществената подкрепа на решенията на партийните органи в полза на друга политическа сила". Със същото решение от БСП са изключени Георги Първанов, Румен Петков, Евгений Желев, Росица Янакиева, Ивета Станкова-Пенкова.

Назначен е с указ № 200 на президента Росен Плевнелиев за служебен министър-председател на България от 6 август 2014 до 7 ноември 2014 година.

Владее свободно английски и руски език.

Мнения за Георги Близнашки


 

Други български учени
Днес е 09.07.2020 г.

На тази дата са родени: Иван Вазов, Ивайло Петев, Йордан Лечков, Десислава Радева


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Вярваща християнка, но толерантна към всички религии, с изключение на сектите.
вижте за кой се отнася друго