Милена Моллова

Милена Моллова
Име:Милена Веселинова Моллова
Категория:български музиканти
Професия:музикант, пианист, педагог
Родена:19.02.1940 г. в Разград
Зодия:зодия Водолей
Милена Веселинова Моллова е потомък на стария възрожденски род Моллови, от град Елена, който води началото си от 1736 г.

Тя започва да свири едва на 5-годишна възраст, а на 13 години дебютира като солистка на Софийската филхармония в Концерт за пиано и оркестър № 3 от Лудвиг ван Бетовен под диригентството на големия български диригент Саша Попов. През 1958 тя става лауреат и носител на пета премия на най-престижния световен музикален форум - Международният конкурс на името на Пьотр Илич Чайковски в Москва.

Милена Моллова е сред малцината щастливи български музиканти, които са имали възможността да се обучават и изградят като изпълнители в школата на плеяда колоси на българската и световната клавирна школа, като проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек и да завърши обучението си в Московската държавна консерватория "Пьотр Илич Чайковски" при световноизвестния пианист и педагог проф. Емил Гилелс.

Творческият път на Милена Молова на концертния подиум е осеян с многобройни успехи, национални и международни награди, концертни турнета и гостувания на концертни подиуми по целия свят, както и с многобройни концерти по всички страни в Европа, Япония, САЩ, Канада.

Натрупаният в дългогодишната активна пианистична кариера опит на Милена Моллова е предаден през годините на стотици български музиканти в изключително интензивната ѝ работа като клавирен педагог. Била е дългогодишен преподавател в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София (доцент от 1976 и професор от 1989 г.). Преподава в Северногръцката консерватория в Солун. От 2000 година е Ръководител на департамент "Музика" в Нов български университет и почетен професор в него[4]. От 1997 г. проф. Милена Моллова е Председател на Настоятелството на НМУ "Любомир Пипков" - София.

Мнения за Милена Моллова


 

Други български музиканти
Днес е 21.11.2019 г.

На тази дата са родени: Косьо Самоковеца, Христо Бисеров, Крум Зарков


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

20.02.2018 г.: "Невроятно доволен от себе си- магистър по Право от Софийски Университет.
Доста годинки минаха, докато успея да го завърша. А и още по-трудно беше, защото през всичките тези годинки, следвайки Право, свърших и някое друго нещо в професионален и личен план.
Благодарности на всички, които по един или друг начин са ми помогнали, като са ми услужили с лекции или учебник".

вижте за кой се отнася друго