Асен Димитров

Асен Димитров
*
Име:Асен Сталев Димитров
Категория:български музиканти
Професия:композитор, диригент и музикален педагог
Роден:06.01.1894 г. в Пловдив
Зодия:зодия Козирог
Починал:04.07.1960 г.
Асен Димитров завършва Консерваторията в Прага през 1915 г.. Той учи в отдела по композиция при прочути професори като Витезслав Новак, Спилка и Добияш.

В периода 1923-1959 г. е артистичен секретар, диригент, корепетитор и хормайстор в Софийската опера. На сцената и той поставя и дирижира шедьоври като - "Княз Игор", "Йоланта", "Продадена невеста", "Лоенгрин", "Дама Пика", "Саламбо", "Страхил Войвода", "Летящият холандец" и общо над 30 заглавия.

От 1930 до 1960 г. е главен художествен ръководител на хор "Гусла", която е и голямата му любов и постижение в творчеството на Асен Димитров. Той го ръководи 30 години - до смъртта си и чрез хор "Гусла" посочва правилния съвременен прочит на хоровите творби от всички стилове и епохи. За хор "Гусла" и за неговия диригент Асен Димитров се създават прекрасни нови творби от най-големите български композитори - Добри Христов, Петко Стайнов, Любомир Пипков, Георги Димитров, Веселин Стоянов, Парашкев Хаджиев и др. Самият Асен Димитров създава шедьовъра си "Пусто остало Габрово". Той поставя за първи път в България и крупни кантатно ораториални творби.

С "Гусла" той прави първи задгранични турнета на български хор: 1932 г. - Италия, 1933 г. - Австрия и Унгария, 1935 г. - Полша, 1936 г. - Югославия, 1938 г. - Румъния, 1940 г. - Германия. Точно тук, в Германия, младият гуслар Борис Христов изпълнява първите си сола, а заслугата за неговото откритие е именно на маестро Асен Димитров. Под негово ръководство на Коледен концерт в царският двореца Борис Христов запленява с изключителния си тембър царица Йоанна и тя ходатайства той да бъде изпратен да изучава тънкостите на вокалното изкуство в нейната родина Италия.

От 1949 г. Асен Димитров е преподавател в Държавната музикална академия в София по оркестрово и хорово дирижиране, а от 1955 г. е професор. По-известни негови ученици са Добрин Петков и Руслан Райчев.

Мнения за Асен Димитров


 

Други български музиканти

7   6
Леа КоенДнес е 13.08.2020 г.

На тази дата са родени: Андрей Слабаков, Рашко Атанасов, Михаил Белчев, Леа Иванова, Владислав Виолинов

Годишнина от смъртта на: Трайко Китанчев - 125 години (1895 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

За цялото му управление като княз на България се сменят 10 правителства, 4 обикновени и едно Велико народно събрание.
вижте за кой се отнася друго