Добрин Петков

Добрин Петков
*
Име:Добрин Христов Петков
Категория:български музиканти
Професия:диригент
Роден:24.08.1923 г. в Дрезден, Германия
Зодия:зодия Дева
Починал:10.02.1987 г.
Роден е в семейство на музиканти в Дрезден, при престой на родителите му в Германия. Израства в София.

Бащата на Добрин Петков Христо Петков завършва право във Франция, но едновременно с това учи и музика - цигулка и лютиерство. Когато се завръща в България става експерт лютиер и музикален педагог. Подготвя голям брой известни наши цигулари като проф. Владимир Аврамов, проф. Боян Лечев, Стоян Сертев и други. Син на Добри Петков, бивш министър от кабинета на Радославов и председател на Народното събрание.

Майката на Добрин Петков Цветана Зографова е дъщеря на Никола Зографов - един от най-дейните сподвижници на Гоце Делчев. Учи в Кюстендил и по-късно следва класическо пеене във Виена. След като се завръща в България влиза в състава на Софийската опера.

Родителите на Добрин Петков са във връзка с всички известни столични музиканти. В тяхната къща се музицира постоянно. Цял живот спомените за песните на майка му ще съпътстват бъдещия диригент, отразявайки се на възпитанието и творческата му душевност. По-късно Добрин Петков често ще споделя на своята съпруга Вера за въздействието, което са оказали върху него песните на Шуберт, които неговата майка му е пяла в детските години.

На 5-годишна възраст започва уроци по цигулка при баща си, а на 8 години за пръв път излиза на концертния подиум.
На 9 години изнася първия си самостоятелен концерт като цигулар.

На 10 години дирижира в продължение на един сезон оркестъра на Детската театрална школа у нас.

На 12 години изнася в столицата и в провинцията редица самостоятелни концерти като цигулар, както и съвместен концерт с проф. Панчо Владигеров в Белград.

Според спомените на негови съвременници, през годините на своето детство Добрин Петков дружи с Юри Буков, с когото свирят Трета соната за цигулка и пиано от Брамс, с Васко Абаджиев, с когото изпълняват Концерт за две цигулки от Вивалди, с известните цигулари Фреди Островски и Митко Събев.

На 13-годишна възраст Добрин Петков получава от Британското правителство стипендия и заминава да учи в Кралския колеж за музика в Лондон, където следва две години дирижиране и цигулка.

През 1939 г. Добрин Петков се завръща в София и постъпва във Втора мъжка гимназия. Там сформира младежки симфоничен оркестър, с който изнася няколко концерта.

Висшето си образование завършва през 1947 г. в Музикалната академия в София.

На 12 декември 1948 г. сключва брак с д-р Вера Петкова. Раждат им се две деца: Ана - през 1949 г., която става архитект и Христо - през 1954 г., по образование инженер.

От 1950 г. нататък започва активната концертна дейност на Добрин Петков като диригент.

На 1 декември 1952 г. е назначен като диригент в Русе (дирижира и оперни спектакли, и симфонични концерти). Продължава изявите си и като цигулар.

На 1 септември 1956 г. е назначен за диригент на симфоничния оркестър в Пловдив.

На 1 септември 1962 става първи диригент на Софийска филхармония и безвъзмездно (по негово желание) главен диригент на Софийска опера.

От 1975 г. отново се връща в Пловдив като главен диригент на филхармонията. Остава на тази длъжност до края на живота си.

Мнения за Добрин Петков


 

Други български музиканти
Днес е 28.05.2020 г.

Имен ден имат: Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир

На тази дата са родени: Развигор Попов, Стефан Димитров

Годишнина от смъртта на: Леа Иванова - 34 години (1986 г.)
Пенчо Славейков - 108 години (1912 г.)
Йордан Василев - 3 години (2017 г.)
Бачо Киро - 144 години (1876 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

По време на своето управление князът открива първата българска зимна пързалка – представлявала е замръзнало блато в близост до „Цариградско шосе”.
вижте за кой се отнася друго