Татяна Захова

Татяна Захова
Име:Татяна Митковна Захова
Професия:актриса
Родена:29.01.1972 г. в Лвов, Украйна
Зодия:зодия Водолей

Дъщеря е на заместник-министъра на културата и бивш директор на театър "Българска армия" Митко Тодоров. Татяна е правнучка на руската поетеса Марина Цветаева.

През 1990 г. завършва 125-то СОУ "Иван Пашов", което по-късно е преименувано на "Проф. Боян Пенев".

Подготвена е за приемните си изпити във ВИТИЗ от Васил Михайлов, който ѝ казва "Моето момиче, наясно ли си, че к*рва, манекенка и актриса, е горе-долу едно и също?!". Захова смята, че се опитвал да я убеди да не става актриса. През 1995 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на професор Елена Баева.

От 1998 г. е актриса в театър "Възраждане" и има около тридесет роли. Някои от пиесите, в които участва, са "Стела" от Гьоте на режисьора Николай Поляков, "Не те познавам вече" от Алдо де Бенедети с режисьор Роберт Янакиев, "Капан за мишки" от Агата Кристи под режисурата на Бина Харалампиева и "Бабината питка" от Васил Мирчовски на режисьора Георги Георгиев.

Активно се занимава с озвучаване. Най-известна е с работата си по "Спаси ме", "Отчаяни съпруги", "Бягство от затвора", "Герои" и "1001 нощ".

През 2017 г. получава наградата в категорията "Актриса" за ролята на Джил Каргман в дублажа на "Майка бунтар", за която е номинирана с Даниела Йорданова за Ейлюл и Бахар в "Прости ми" и Милица Гладнишка за Тюлип в "Щъркели".

Мнения за Татяна Захова


 

Други български актьори
Днес е 26.05.2019 г.

На тази дата са родени: Нешка Робева

Годишнина от смъртта на: Иванка Гръбчева - 6 години (2013 г.)

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Нос Алеко на антарктическия остров Ливингстън, връх Алеко в планината Рила, както и местността и туристически център Алеко на планината Витоша са именувани на него.
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.