Апостол Карамитев

Апостол Карамитев
*
Име:Апостол Милев Карамитев
Категория:български актьори
Псевдоним:Чочо (други ...)
Професия:актьор, режисьор
Роден:17.10.1923 г. в Бургас
Зодия:зодия Везни
Имен ден:30 Юни
Починал:09.11.1973 г.
страница:отворете
 АнкетаГласуване
Харесва ли ви този човек? 40      0
Справял ли се е с работата си, добър ли е бил в попрището си? 35      1
Трябвало ли е да се занимава с нещо друго? 2      24
Одобрявате ли, че ролята на Апостол Карамитев в "Сватбите на Йоан Асен" е довършена от Коста Цонев? 32      0
Апостол Милев Карамитев e роден в Бургас. Баща му Мильо е бил пристанищен работник, бежанец от Лозенград. Майка му Дочка е от созополското село Веселие. Тя остава сирак много рано, но живее при гръцко семейство, което я приема като своя дъщеря. Именно гърците запознават родителите на Карамитев.

Мильо и Дочка се венчават през 1920 г. и имат три деца. Първото им дете е Асен Карамитев. Той е бил един от най-известните бургаски фризьори. Втори се ражда Апостол, като родителите му са обмисляли аборт, заради крайната им бедност. Последното дете е Димитър и също живее в Бургас, като се е занимавал с коневъдство.

Твърде малък - 4-годишен го приемат в новооткритото италианско училище, където го освобождават от таксите със свидетелство за бедност. Именно там е и първата му изява пред публика. Взема участие в детските забави и сам прави "театро" с приятелите си. В Италианския лицей получава и средното си образование. Завършва с отличие, като владее езика перфектно. 

През 1942 г.  влиза в казармата, попада в части от противовъздушната артилерия. Участва в сраженията по време на Втората световна война и достига до Страцин. След като се уволнява, започва работа като печатар в Бургас. През 1945 г. заминава за София. Иска да учи в Театралната Школа, но заради поръките и паметта на вече мъртвия си баща и желанието на по-големия му брат, който го издържа, докато учи, записва специалност "Право" в Софийския Университет. 

Той обаче не се отказва от мечтата си за театъра и в следващите две години успоредно с университета посещава и Театралната школа. В крайна сметка се явява на приемен изпит там и постъпва като студент с двугодишен курс на обучение в класа на Стефан Сърчаджиев. Втората година учител на Апостол в Театралната Академия е Боян Дановски.

Завършва НАТФИЗ през 1951 година (тогава ВИТИЗ). В няколко последователни години след това специализира актьорско майсторство и режисура в Прага, Варшава, Москва и Ленинград. 

Той е сред водещите актьори на Народния театър "Иван Вазов", където създава поредица от забележителни роли. Неговият дебют в киното е през 1951 г. със силно отрицателна роля във филма "Утро над родината", Това е и третият филм на социалистическата кинематографи.

В средата на 60-те Карамитев вече бил в разгара на славата си и не слизал от големия екран. Получавал всякакви роли - трагични, комедийни, откровено мелодраматични. Властта го обсипвала с комплименти и скоро Апостол станал най-младият "народен артист" в историята на социалистическата култура.

Най-силната си драматична роля той прави във филма на Методи Андонов "Бялата стая". За това свое изпълнение Карамитев получава наградата за най-добра мъжка роля на кинофестивала "Златна роза" във Варна през 1968 г.

От 1969 година той е доцент по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" и се опитва да предаде опита си на младата генерация талантливи българи.

Смъртта застига Карамитев през 1973 г. по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан-Асен". Актьорът дълго време е боледувал от рак на черния дроб, за което е знаел единствено режисьорът Вили Цанков. Снимат филма с тежки костюми при невероятна жега от 40 и повече градуса, но Апостол не се оплаквал. В паузите между два дубъла лягал на земята, измъчван от неистови болки в гърба. 

След смъртта му били обсъждани два варианта. Снимките да се прекратят и заснетият материал да остане като документ за последната роля на гениалния Карамитев. Възприели обаче идеята филмът да се довърши със заместник на покойния - Коста Цонев. Цонев вече трябвало да играе две роли - Йоан-Асен и брат му Александър. 

Карамитев се жени за актрисата Маргарита Дупаринова, с която имат син и дъщеря, също актьори - Момчил Карамитев и Маргарита Карамитева.

През 2006 г. синът му показа в София документалния си филм "Ваш даскал Апостол".
  • В началото на своята артистична кариера Карамитев участва като водещ в първото българско цирково вариете
  • Имал е жестока караница с по-големия си брат. Според мълвата от края на 60-те чак до фаталната 1973-та, двамата братя не си говорели и избягвали всякакви контакти.
  • На 20 август 1999 година е открит паметник на актьора в родния му град Бургас. Част от средствата са набрани чрез благотворителна изложба, специално организирана за случая.
    *
  • На негово име е наречен драматичният театър в Димитровград.
  • По повод годишнина от рождението на актьора БНБ пусна през 2013 г. медна възпоменателна монета "90 години от рождението на Апостол Карамитев". Номиналната ѝ стойност е 2 лева, изработена е от мед, с проба 999/1000; с тегло 16.4 г; диаметър 34,2 мм; тираж 3000 броя.
    *
„Утро над родината“ (1951)
„Наша земя“ (1952)
„Под игото“ (1952)
„Песен за човека“ (1954)
„Героите на Шипка“ (1955)
„Това се случи на улицата“ (1956)
„Легенда за любовта“ (1957)
„Любимец 13“ (1958)
„Хайдушка клетва“ (1958)
„Пътят минава през Беловир“ (1960)
„Нощта срещу 13-и“ (1961)
„Двама под небето“ (1962)
„Специалист по всичко“ (1962)
„Рицар без броня“ (1966)
„Бялата стая“ (1968)
„Един снимачен ден“ (1969)
„Свобода или смърт (филм)“ (1969)
„Малки тайни“ (1969)
„Сватбите на Йоан Асен“ (1975)
Чочо

"Ти за какъв ме смяташ? Глупав, суетен човек или що? Само суетните, празни хора пишат спомени на млади години!"

"Аз не мисля да остарявам. Искам да умра млад, красив, весел, интересен! Не ща да остарявам. Мразя старостта. Болестите. Грижите. Тревогите..."

"Аз най-добре зная за мълчаливата борба между режисьор и актьор, тъй като съм живял с нея в продължение на 25 години. Завърших и режисура, а се захванах само с актьорска работа. И често пъти, когато трябваше да надхитрям режисьорите за да прокарам актьорската си концепция, се проклинах, че станах актьор. А сега, когато гледам как моите студенти се опитват да ме надхитрят, ми става и приятно, и болно, че не съм успял докрай да ги убедя в моя замисъл, че той не е станал наш общ замисъл. Но мога много добре да ги разбера"


Мнения за Апостол Карамитев


 

Други български актьори

108   35
Ицко ФинциДнес е 30.11.2020 г.

Имен ден имат: Андреа, Андрей, Андрейка, Андрея, Андриян, Андрияна, Андро, Дешка, Първан, Силен, Храбрин, Храбър

На тази дата са родени: Иван Христов, Николета Лозанова, Гергана, Пламен Илиев, Светослав Иванов, Николина Ангелкова

Годишнина от смъртта на: Дико Илиев - 36 години (1984 г.)
Георги Джагаров - 25 години (1995 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

За посрещането на княза на родна територия светва първата електрическа крушка в София. Първата елха у нас се появява в царския дворец, благодарение на Батенберг. Случаят е организиран новогодишен бал.
вижте за кой се отнася друго