Огнян Герджиков

Огнян Герджиков
Име:Огнян Стефанов Герджиков
Категория:български политици
Професия:юрист и политик
Роден:19.03.1946 г. в София
Зодия:зодия Риби
Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1971 година. Защитава дисертация за кандидат на юридическите науки през 1979 година. Специализира във Виенския университет през 1983 година, както и в Института по чуждестранно и международно частно право "Макс Планк" в Хамбург, Германия. От 1979 година Герджиков е старши асистент при проф. Витали Таджер, от 1989 година е доцент, а от 1995 година - професор по гражданско и търговско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В периода 1991-1993 година е заместник-декан на Юридическия факултет. Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. През 1993-1994 г. е заместник-ректор на Софийския университет.

Изнася лекции и доклади в Ягелонския университет в Краков, Европа Институт в Саарбрюкен, Женевския университет, Института "Макс Планк" и Търговската палата в Хамбург.

На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-то Народно събрание. На 4 февруари 2005 г. със 119 депутати гласуват "за", 114 "против" и 1 "въздържал се" Огнян Герджиков е отстранен предсрочно от поста Председател на Народното събрание. Причината която изтъкнали за уволнението е "системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията му в рамките на неговата компетентност".

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание.

Научните му интереси са в областта на гражданското, търговското и дружествено право и арбитража. Владее немски и руски език.

Съпруга на Огнян Герджиков е Светла Герджикова. Двамата сключват граждански брак през 1972 г.

Мнения за Огнян Герджиков


 

Други български политици
Днес е 31.05.2020 г.

На тази дата са родени: Ева Георгиева - EVA, Чавдар Джуров

Годишнина от смъртта на: Петър Младенов - 20 години (2000 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Има над 1500 срещи като професионален борец, от които губи едва 72.
вижте за кой се отнася друго