Огнян Герджиков

Огнян Герджиков
Име:Огнян Стефанов Герджиков
Категория:български политици
Професия:юрист и политик
Роден:19.03.1946 г. в София
Зодия:зодия Риби
Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1971 година. Защитава дисертация за кандидат на юридическите науки през 1979 година. Специализира във Виенския университет през 1983 година, както и в Института по чуждестранно и международно частно право "Макс Планк" в Хамбург, Германия. От 1979 година Герджиков е старши асистент при проф. Витали Таджер, от 1989 година е доцент, а от 1995 година - професор по гражданско и търговско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В периода 1991-1993 година е заместник-декан на Юридическия факултет. Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. През 1993-1994 г. е заместник-ректор на Софийския университет.

Изнася лекции и доклади в Ягелонския университет в Краков, Европа Институт в Саарбрюкен, Женевския университет, Института "Макс Планк" и Търговската палата в Хамбург.

На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-то Народно събрание. На 4 февруари 2005 г. със 119 депутати гласуват "за", 114 "против" и 1 "въздържал се" Огнян Герджиков е отстранен предсрочно от поста Председател на Народното събрание. Причината която изтъкнали за уволнението е "системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията му в рамките на неговата компетентност".

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание.

Научните му интереси са в областта на гражданското, търговското и дружествено право и арбитража. Владее немски и руски език.

Съпруга на Огнян Герджиков е Светла Герджикова. Двамата сключват граждански брак през 1972 г.

Мнения за Огнян Герджиков


 

Други български политици
Днес е 05.12.2020 г.

Имен ден имат: Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби, Събина

На тази дата са родени: Софи Маринова, Нели Петкова, Красимир Минев


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Имал е жестока караница с по-големия си брат. Според мълвата от края на 60-те чак до фаталната 1973-та, двамата братя не си говорели и избягвали всякакви контакти.
вижте за кой се отнася друго