Александър Томов

Александър Томов
Име:Александър Трифонов Томов
Категория:български политици
Псевдоним:Лупи
Професия:преподавател, политик и бизнесмен
Роден:27.04.1954 г. в София
Зодия:зодия Телец
Александър Томов завършва висше образование във УНСС и Икономическия университет в Санкт Петербург.

От 1979 г. до 1985 г. е редовен асистент във Висшия икономически институт - София. От 1986 г. е последователно асистент, главен асистент, доцент и професор по политология и политикономия във Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Като професор в катедра "Политология" Александър Томов има три основни лекторски курса - по "Сравнителна политикономия", "Държавни регулации в модерните демократични общества" и "Международна политикономия". В рамките на магистърските програми е курсът лекции по "Международна политикономия" (на български и английски език).

Проф. Александър Томов е изнасял лекции в университети и учебни заведения във Великобритания, Австрия, Русия, Гърция, Италия, САЩ и други страни.

Дългогодишен член е на Световната федерация за изследване на бъдещето, а през периода 1992 - 1998 г. е член на нейното ръководство. От 1994 до 1997 г. е директор в Института за проучвания Изток - Запад в Ню Йорк.

През 2015 г. Александър Томов, заедно с група български учени в областта на макроикономиката и финансите, създават "Институт за ново икономическо мислене", по подобие и продължение на този в Ню Йорк и ТНК център в Париж. Основната цел е разработване на авангардни макроикономически анализи, свързани с актуалните световни, регионални и национални икономически и политикономически проблеми и предизвикателства.

В периода декември 2006 - март 2009 г. Александър Томов е председател на надзорния съвет на ЦСКА. Под негово ръководство клубът постига високи успехи - шампионска и суперкупа, и висок точков резултат. По негова инициатива за първи път финансите на клуба са открити, а данъците започват да се изплащат върху целия обем на възнагражденията.

Мнения за Александър Томов


 

Други български политици

7   6
Леа КоенДнес е 05.08.2020 г.

На тази дата са родени: Андрей Райчев, Георги Мамалев, Илия Пенев, Иван Налбантов

Годишнина от смъртта на: Тодор Живков - 22 години (1998 г.)
Васил Попов - 5 години (2015 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

По време на своето управление князът открива първата българска зимна пързалка – представлявала е замръзнало блато в близост до „Цариградско шосе”.
вижте за кой се отнася друго