Александър Томов

Александър Томов
Име:Александър Трифонов Томов
Категория:български политици
Псевдоним:Лупи
Професия:преподавател, политик и бизнесмен
Роден:27.04.1954 г. в София
Зодия:зодия Телец
Александър Томов завършва висше образование във УНСС и Икономическия университет в Санкт Петербург.

От 1979 г. до 1985 г. е редовен асистент във Висшия икономически институт - София. От 1986 г. е последователно асистент, главен асистент, доцент и професор по политология и политикономия във Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Като професор в катедра "Политология" Александър Томов има три основни лекторски курса - по "Сравнителна политикономия", "Държавни регулации в модерните демократични общества" и "Международна политикономия". В рамките на магистърските програми е курсът лекции по "Международна политикономия" (на български и английски език).

Проф. Александър Томов е изнасял лекции в университети и учебни заведения във Великобритания, Австрия, Русия, Гърция, Италия, САЩ и други страни.

Дългогодишен член е на Световната федерация за изследване на бъдещето, а през периода 1992 - 1998 г. е член на нейното ръководство. От 1994 до 1997 г. е директор в Института за проучвания Изток - Запад в Ню Йорк.

През 2015 г. Александър Томов, заедно с група български учени в областта на макроикономиката и финансите, създават "Институт за ново икономическо мислене", по подобие и продължение на този в Ню Йорк и ТНК център в Париж. Основната цел е разработване на авангардни макроикономически анализи, свързани с актуалните световни, регионални и национални икономически и политикономически проблеми и предизвикателства.

В периода декември 2006 - март 2009 г. Александър Томов е председател на надзорния съвет на ЦСКА. Под негово ръководство клубът постига високи успехи - шампионска и суперкупа, и висок точков резултат. По негова инициатива за първи път финансите на клуба са открити, а данъците започват да се изплащат върху целия обем на възнагражденията.

Мнения за Александър Томов


 

Други български политици
Днес е 24.01.2020 г.

Имен ден имат: Аксения, Аксиния, Ксения, Оксана

На тази дата са родени: Хасан Адемов, Георги Чапкънов, Цеци Красимирова


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

На негово име е наречен драматичният театър в Димитровград.
вижте за кой се отнася друго