Мая Манолова

Мая Манолова
Име:Мая Божидарова Манолова
Категория:български политици
Професия:юрист, омбудсман
Родена:04.05.1965 г. в Кюстендил
Зодия:зодия Телец
Имен ден:1 Май
Уеб сайт:http://www.ombudsman.bg/
страница:отворете
 АнкетаГласуване
Успешен политик ли е? 13      2
Трябваше ли Константин Пенчев да продължи да бъде омбудсман? 4      8
Одобрявате ли избора на Мая Манолова за омбудсман? 10      2
Мая Манолова е родена в Кюстендил. Основното си образование получава в VI ОУ „Паисий Хилендарски“ в родния си град. Продължава обучението си в езиковата паралелка на ПГ „Неофит Рилски“, където изучава английски и руски език. Завършва висше образование, както следва – история в Москва, икономика (1994) и право в Юридическия факултет на УНСС (1996). Има и специализация по социален мениджмънт.

Интересът към политиката и убежденията й се коренят в родословието й - тя е трето поколение социалист. Член е на БСП от 1989 година. През 1990 година партийната ѝ книжка е връчена от Георги Пирински в Кюстендил.


През 2008 г. наследява на поста областния лидер на БСП в Кюстендил – Иво Атанасов. В резултат от рокадата, която по признанието на Атанасов е по причина, че е загубил доверието на председателя на БСП – Сергей Станишев, социалистическата партия губи всички последвали избори в областта.

Манолова е народен представител в 40-то, 41-то и 42-то (15 законопроект, сред които за изборен кодекс) народно събрание.


Тя е един от четиримата вносители на скандалната поправка Ванко 1, както и на предложението за мажоритарен избор, залегнало в изменението на закона за избор на народни представители, благодарение на което ГЕРБ печели парламентарните избори в страната през 2009 г.

Манолова е секретар на ПГ на "Коалиция за България" в 41-вия парламент. Член е на Комисията по правни въпроси, на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите, на Комисията по здравеопазването.

Манолова става депутат и в 42-рото Народно събрание от Коалиция за България. През май 2013 година става заместник-председател на Народното събрание.
Тя има една дъщеря от бившия ѝ съпруг Милен Манолов, с когото се развежда през 2011 г. От тогава живее на семейни начала със съпартиеца си Ангел Найденов.

В края на 2015 г. стана ясно, че Мая Манолова има рак на гърдата. Тя се подложи на лечение в Германия, към момента е преборила болестта и се е върнала към нормалното си ежедневие.
  • Вярваща християнка, но толерантна към всички религии, с изключение на сектите.
  • Играе футбол, женски и смесен. Тренирала е бодибилдинг, танцувала е във фолклорни групи.
  • Нейна слабост са модата и дрехите. Обича да е стилно облечена и да изглежда добре.

"Чела съм и "Престъпление и наказание", чела съм и "Идиот"


Мнения за Мая Манолова


 

Други български политици
Днес е 29.11.2020 г.

Годишнина от смъртта на: Андрей Баташов - 10 години (2010 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Заедно с Максим Стависки са почетни граждани на Царево.
вижте за кой се отнася друго