Богомил Бонев

Богомил Бонев
Име:Богомил Ангелов Бонев
Категория:български политици
Професия:политик
Роден:18.09.1957 г. в Радомир
Зодия:зодия Дева
страница:отворете
От 1977 г. е член на Българската комунистическа партия, а през 1981 г. завършва Висшата специална школа на МВР, след което работи като инспектор в Народната милиция. Завършва и право в Софийския университет "Климент Охридски".

През 1990 г. напуска полицията, но в края на 1991 г. е назначен за директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, а през февруари 1992 г. - за главен секретар на Министерството на вътрешните работи при правителството на СДС. След падането от власт на правителството 1993 г. е освободен от този пост и през следващите години работи като адвокат и експерт по националната сигурност на Съюза на демократичните сили.

През февруари 1997 г. става министър на вътрешните работи в назначения от президента Петър Стоянов служебен кабинет на Стефан Софиянски. Бонев остава на този пост и в правителството на ОДС до края на 1999 г. Освободен е по предложение на министър-председателя Иван Костов за структурни и персонални промени в кабинета.

През 2000 г. Богомил Бонев е избран за председател на новосъздадената Гражданска демократична партия за България.
От 1977 г. е член на Българската комунистическа партия, а през 1981 г. завършва Висшата специална школа на МВР, след което работи като инспектор в Народната милиция. Завършва и право в Софийския университет "Климент Охридски".[1]

През 1990 г. напуска полицията, но в края на 1991 г. е назначен за директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, а през февруари 1992 г. - за главен секретар на Министерството на вътрешните работи при правитеството на СДС. След падането от власт на правителството 1993 г. е освободен от този пост и през следващите години работи като адвокат и експерт по националната сигурност на Съюза на демократичните сили.[1]

През февруари 1997 г. става министър на вътрешните работи в назначения от президента Петър Стоянов служебен кабинет на Стефан Софиянски.[1] Бонев остава на този пост и в правителството на ОДС[1] до края на 1999 г. Освободен е по предложение на министър-председателя Иван Костов за структурни и персонални промени в кабинета.

През 2000 г. Богомил Бонев е избран за председател на новосъздадената Гражданска демократична партия за България. От 1998 г. до 2008 е президент на Българската федерация по конен спорт, след което на този пост е избран Георги Гергов. През 2006 г. сключва брак с Нона Йотова.

Кандидатира се за президент на президентските избори в края на 2001, при което е смятан за един от основните кандидати.

От 1998 г. до 2008 е президент на Българската федерация по конен спорт, след което на този пост е избран Георги Гергов.

През 2006 г. сключва брак с Нона Йотова.

Мнения за Богомил Бонев


 

Други български политици
Днес е 31.05.2020 г.

На тази дата са родени: Ева Георгиева - EVA, Чавдар Джуров

Годишнина от смъртта на: Петър Младенов - 20 години (2000 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2012 г. подписва професионален договор за участие в профи бокса на АИБА (APB-AIBA PRO BOX), но след 2 години Тервел е опериран от апендисит и така пропуска първите профи мачове на APB.
вижте за кой се отнася друго