Богомил Бонев

Богомил Бонев
Име:Богомил Ангелов Бонев
Категория:български политици
Професия:политик
Роден:18.09.1957 г. в Радомир
Зодия:зодия Дева
страница:отворете
    

От 1977 г. е член на Българската комунистическа партия, а през 1981 г. завършва Висшата специална школа на МВР, след което работи като инспектор в Народната милиция. Завършва и право в Софийския университет "Климент Охридски".

През 1990 г. напуска полицията, но в края на 1991 г. е назначен за директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, а през февруари 1992 г. - за главен секретар на Министерството на вътрешните работи при правителството на СДС. След падането от власт на правителството 1993 г. е освободен от този пост и през следващите години работи като адвокат и експерт по националната сигурност на Съюза на демократичните сили.

През февруари 1997 г. става министър на вътрешните работи в назначения от президента Петър Стоянов служебен кабинет на Стефан Софиянски. Бонев остава на този пост и в правителството на ОДС до края на 1999 г. Освободен е по предложение на министър-председателя Иван Костов за структурни и персонални промени в кабинета.

През 2000 г. Богомил Бонев е избран за председател на новосъздадената Гражданска демократична партия за България.
От 1977 г. е член на Българската комунистическа партия, а през 1981 г. завършва Висшата специална школа на МВР, след което работи като инспектор в Народната милиция. Завършва и право в Софийския университет "Климент Охридски".[1]

През 1990 г. напуска полицията, но в края на 1991 г. е назначен за директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, а през февруари 1992 г. - за главен секретар на Министерството на вътрешните работи при правитеството на СДС. След падането от власт на правителството 1993 г. е освободен от този пост и през следващите години работи като адвокат и експерт по националната сигурност на Съюза на демократичните сили.[1]

През февруари 1997 г. става министър на вътрешните работи в назначения от президента Петър Стоянов служебен кабинет на Стефан Софиянски.[1] Бонев остава на този пост и в правителството на ОДС[1] до края на 1999 г. Освободен е по предложение на министър-председателя Иван Костов за структурни и персонални промени в кабинета.

През 2000 г. Богомил Бонев е избран за председател на новосъздадената Гражданска демократична партия за България. От 1998 г. до 2008 е президент на Българската федерация по конен спорт, след което на този пост е избран Георги Гергов. През 2006 г. сключва брак с Нона Йотова.

Кандидатира се за президент на президентските избори в края на 2001, при което е смятан за един от основните кандидати.

От 1998 г. до 2008 е президент на Българската федерация по конен спорт, след което на този пост е избран Георги Гергов.

През 2006 г. сключва брак с Нона Йотова.

Мнения за Богомил Бонев


 

Други български политици
Днес е 13.10.2019 г.

На тази дата са родени: Васил Бинев, Добромир Славчев

Годишнина от смъртта на: Света Злата Мъгленска - 224 години (1795 г.)

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 1996 г. се мести в испанския град Саламака, където живее и до днес.
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.