Андрей Баташов

Андрей Баташов
*
Име:Андрей Баташов
Категория:български актьори
Професия:актьор и политик
Роден:10.09.1965 г. в Волгоград, СССР
Зодия:зодия Дева
Починал:29.11.2010 г.
Андрей Баташов е наследник на известен руски род, произвеждал и доставял стомана на царския двор от времето на Петър Първи до края на династията Романови.

Учи във 133 ЕСПУ с преподаване на руски език "Александър Пушкин". Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Енчо Халачев във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов", където по-късно става доцент по актьорско майсторство и режисура.

Има над 40 роли в театъра и киното и многобройни участия в български и чужди кинопродукции. Играе на 3 сцени: Народен театър "Иван Вазов", "Сълза и смях" и "Театър 199". От 2004 г. е актьор на свободна практика. Като режисьор е поставял постановките "Ритъм", "360 градуса", "SEXXX" и "Разбираш ли ме правилно". През 2007 г. поставя 500-ия юбилеен спектакъл на постановката "Секс, наркотици и рокендрол", която е на сцената повече от 15 години.

В края на септември 2010 г. на сцената на "Театър 199" се състои премиерата на 4-ия му моноспектакъл "Влез в час!" по текст на Ерик Богосян - след "Секс, наркотици и рокендрол" (1993), "С глава в стената" (1994) и "На живо" (1997).

Рицар е на Ордена на тамплиерите. Съчетава артистичната си кариера с политиката (депутат от праламентарната група на НДСВ).

Няма деца. През есента на 2008 г. сключва брак с Боряна Баташова в църквата в Царска Бистрица.

На 6 ноември 2010 г. актьорът е приет в кома в столична болница, където за кратко здравословното му състояние се подобрява, но след това отново се влошава. На 22 ноември е преместен за лечение във Военномедицинската академия.
Умира от полиорганна недостатъчност, получена вследствие на цироза и сепсис.

Мнения за Андрей Баташов


 

Други български актьори
Днес е 12.08.2020 г.

На тази дата са родени: Захари Бахаров, Иван Звездев, Цветан Василев, Емил Костадинов, Станислав Сланев - Стенли, Димитър Якимов, Васил Димитров, Мира Добрева

Годишнина от смъртта на: Саша Попов - 44 години (1976 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

За цялото му управление като княз на България се сменят 10 правителства, 4 обикновени и едно Велико народно събрание.
вижте за кой се отнася друго