Александър I Батенберг

Александър I Батенберг
*
Име:Александър Йозеф фон Батенберг (принц)
Категория:български владетели
Професия:български княз
Роден:05.04.1857 г.
Зодия:зодия Овен
Имен ден:23 Ноември
Починал:23.10.1893 г.
    
 АнкетаГласуване
Харесва ли ви този човек? 3      0
Добър ли е бил в попрището си? 3      0
Трябвало ли е да се занимава с нещо друго? 2      1

Александър Йозеф фон Батенберг е роден на 5 април 1857 г. във Верона, Италия. Втори син е на германския принц Александър фон Хесен-Дармщат от морганатичния му брак с полската графиня Юлия фон Хауке, руска придворна дама. Батенберг има трима братя.

Получава военно образование. Служи като младши лейтенант в Лейбдрагунски Хесенски полк. Участва в Руско-турската война (1877-1878) в състава на Лейбгвардейския Улански полк.

Александър Батенберг става първият български княз след Освобождението на България. Той е избран от I Велико народно събрание на 17 април 1879 г. измежду трима кандидати.На 26 юни същата година полага клетва в Търново и поема управлението.

През малко повече от 7-те години управление на княза в страната ни се случват драматични политически събития - борбата за надмощие между либерали и консерватори, режимът на пълномощията, Съединението и Сръбско-българската война.
На 9 август 1886 година е извършен военен преврат и Батенберг нелегално е изпратен по Дунава в гр. Рени, Бесарабия. По-късно Стефан Стамболов с помощта на Сава Муткуров и верни на княза войски извършват контрапреврат и го връщат в България. Въпреки това след като нито руският император Александър III, нито Ото фон Бисмарк (Германия е против) не го подкрепят, Батенберг решава да абдикира на 26 август 1886 г. и заминава от Лом с параход за Виена.

През 1886 г. Александър моли в Берлин за ръката на пруската принцеса Виктория, но канцлерът Бисмарк се обявява против. Две години по-късно се жени за актрисата от Дармщатския театър Йохана Лойзингер. Заради морганатичния си брак е принуден да приеме по-ниската титла граф Хартенау. Александър и Йохана имат син Крум-Асен, граф Хартенау и дъщеря Вера-Цветана. И двете им деца умират, без да имат свое потомство, но Асен осиновява сина на съпругата си.

Княз Александър умира в Грац, Австрия на 17 ноември 1893 след неуспешна операция на апендицит. Останките му са пренесени в София на 24 ноември и са погребани с почит на 3 януари 1898 г. в Мавзолея на княз Александър I в центъра на столицата. До завършване на гробница през 1898 г. тялото му е положено в ротондата "Свети Георги".Националният военноисторически музей разполага с най-много отличия (ордени) на княз Александър. Те са дарени през 1937 г. от съпругата му графиня Йохана Хартенау.
  • За цялото му управление като княз на България се сменят 10 правителства, 4 обикновени и едно Велико народно събрание.
  • По негово време (1885 година) се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България.
  • Единственият ни владетел с известен и запазен гроб и мавзолей в пределите на България.
  • За посрещането на княза на родна територия светва първата електрическа крушка в София. Първата елха у нас се появява в царския дворец, благодарение на Батенберг. Случаят е организиран новогодишен бал.
  • По време на своето управление князът открива първата българска зимна пързалка – представлявала е замръзнало блато в близост до „Цариградско шосе”.
  • Площад „Княз Александър Батенберг” в София носи неговото име от 2007 г.
"Бог да пази България!"  Княз Александър I  Батенберг пише тези думи под предварително под­готвената декларация за абдикация му. Фразата става нарицателна за българския патриотизъм. 

"Всеки българин, способен да носи оръжие, да дойде под знамената да се бие за своето отечество и свобода, за защита на земята ни от нахлуването на нападатели", из "Манифест към българския народ"
Любимото дете на Европа

Мнения за Александър I Батенберг


 

Други български владетели

17   5
Аспарух
20   4
Тервел
27   5
Борис I
17   9
Борис IIIДнес е 21.09.2019 г.

На тази дата са родени: Стоян Венев, Ото Либих

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Нос Алеко на антарктическия остров Ливингстън, връх Алеко в планината Рила, както и местността и туристически център Алеко на планината Витоша са именувани на него.
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.