Йордан Василев

Йордан Василев
*
Име:Йордан Асенов Василев
Категория:български политици
Професия:литератор и политик
Роден:26.09.1935 г. в Радомир
Зодия:зодия Везни
Починал:28.05.2017 г.
Баща му е лекар, а майка му е аптекарка. Семейството му е изселено от София през март 1948 г. - първо в Радомир, после в Троян. Софийското им жителство е възстановено през 1964 г.

Следва и завършва българска филология в Софийския държавен университет; по време на следването си е изключен от университета след въстанието в Унгария през 1956 г. От 1966 г. започва работа в отдел "Критика" на сп. "Септември". През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия и остава 2 години без работа. Започва като уредник в сп. "Литературна мисъл", но и оттам е уволнен.

Специалист в Института за литература на БАН. Защитава дисертация на тема "Иван Хаджийски в българската култура" (1985). Хабилитира се през 1990 г.

Активен деец на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, както и в СДС. През януари 1990 г. е натоварен от ръководството на СДС да бъде главен редактор на новия в. "Демокрация", първият брой на който излиза на 12 февруари. На този пост остава до края на август 1990 г.

Избран е за председател на Националния клуб за демокрация. През юли 1991 г., заедно с част от клубовете, напуска Федерацията на клубовете за демокрация, но остава в СДС-движение.

Депутат в 7 Велико Народно събрание, член на "групата на 39-те". Отказва да подпише новата конституция.

Депутат в 36 Народно събрание. Председател на комисията за национална сигурност в 36 НС. По неговите думи се отказва от председателското място в комисията, поради факта, че е трябвало да участва в заседания на Консултативния съвет за национална сигурност към президента, в който по право участва и съпругата му Блага Димитрова, която по онова време е вицепрезидент.

Мнения за Йордан Василев


 

Други български политици
Днес е 12.12.2019 г.

Имен ден имат: Спиридон, Спиро

На тази дата са родени: Любомир Ковачев, Десислава Петрова Солджъра, Невена Коканова

Годишнина от смъртта на: Людмил Кирков - 24 години (1995 г.)
Васил Папазов - 22 години (1997 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 1996 г. се мести в испанския град Саламака, където живее и до днес.
вижте за кой се отнася друго