Владимир Грашнов

Владимир Грашнов
*
Категория:български бизнесмени
Професия:бизнесмен
Роден:24.11.1952 г. в София
Зодия:зодия Стрелец
Починал:09.10.2001 г.

Владимир Грашнов е син на бившия строителен министър Марин Грашнов. Завършва столичния Технически университет, специалност Технология на машиностроенето. В средата на 70-те години участва в строежа на Червена могила край Радомир. Работил е в Завода за тежко машиностроене - Радомир, бил е представител на Техноимпекс в Либия. Генерален представител за Източна Европа на Шотландската агенция за развитие.

В частния бизнес влиза още през 1987 г. Грашнов е влиза в управата на Мобилтел през 1997 г., след като бившият собственик Красимир Стойчев продава GSM-оператора на Майкъл Чорни. Преди това има обща фирма с италианци, занимават се с преработка и износ на земеделски стоки, транспорт, туризъм. Грашнов е председател на борда на директорите и изпълнителен директор на Мобилтел до началото на 2001 г., когато компанията е купена от израелския бизнесмен Лев Леваев. Грашнов е председател на съвета на директорите на дружеството, издаващо в. "Стандарт".
Заедно със съпругата си Лора Виденлиева има консултантски бизнес в Южна Африка.

През 1998 г. Мобилтел става спонсор на ПФК Левски (София) срещу 200 000 германски марки годишно. В края на годината бизнесменът изкупува акциите на тогавашният собственик Томас Лафчис. Изпълнителен директор става голмайстор номер 1 в историята на клуба - Наско Сираков, а за треньор е назначен Люпко Петрович. Също така е завършен ремонтът на стадион Георги Аспарухов. През сезон 1999/00 отборът печели дубъл, а на следващият сезон отново печели титлата. След смъртта му през 2001 г. собственик става Майкъл Чорни.

Грашнов е спонсор също на Народния театър "Иван Вазов" и на Нов драматичен театър "Сълза и смях".

Бил е женен 3 пъти - за Бранимира Антонова, Вили Вутова и Лора Виденлиева. Умира от левкемия през 2001 г.

Мнения за Владимир Грашнов


 

Други български бизнесмени
Днес е 22.10.2019 г.


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

По повод годишнина от рождението на актьора БНБ пусна през 2013 г. медна възпоменателна монета "90 години от рождението на Апостол Карамитев". Номиналната ѝ стойност е 2 лева, изработена е от мед, с проба 999/1000; с тегло 16.4 г; диаметър 34,2 мм; тираж 3000 броя.
вижте за кой се отнася друго