Димитър Талев

Димитър Талев
*
Име:Димитър Талев Петров – Палисламов
Категория:български писатели
Професия:писател и журналист
Роден:01.09.1898 г. в Прилеп, Македония
Зодия:зодия Дева
Починал:20.10.1966 г.
Димитър Талев расте в семейството на майстор железар и ковач. Негов брат е революционерът от ВМОРО Георги Талев. На 9 години остава без баща. Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война определят безсистемното му образование; учи с прекъсвания в Прилеп, Солун, Скопие, Стара Загора; завършва гимназия в Битоля през 1920 година.

След гимназията посещава лекции в чужбина по медицина и по философия. Следва по 1 семестър в Загреб и Виена през 1920-1921 г. Разбира, че това не го вълнува и точно в деня, в който почива Вазов, той се връща от Австрия и слиза на Видинското пристанище. После изучава и завършва българска филология в Софийски университет през 1925 г. Предлагат му работа като научен работник в Софийски университет, но той решава, че неговото поприще е писателството.

Издава книгата "Сълзите на мама": - увлекателни и интересни разказчета за деца. "В тях има нещо много меко и нравствено", споделя синът му Братислав Талев, "за отношението към дома, към майка, към Бог." Талев не е бил много религиозен, но е споделял напълно моралните принципи на християнството. През 1927 е привлечен като коректор във в. "Македония", който се оформя постепенно като орган на дясното крило на македонското движение (на Иван Михайлов). През 1929 поема поста редактор към изданието, а още на следващата година става главен редактор (1930-1931). Заради несигурността и неспокойствието през 30-те години работата му е изисквала проява на голяма отговорност и внимателност. Когато убиват директора на вестник "Македония" през 1933, постът се заема от Димитър Талев. Братислав Талев разказва, че Димитър е приел новата длъжност "като дълг".

През 1934 са разпуснати всички партии, включително македонските дружества, поради което вестник "Македония" също приключва издаване. След тези промени Димитър става сътрудник към вестник "Зора". Заедно с Йордан Бадев води литературния отдел между 1938 и 1944. По това време "Зора" е най-авторитетният вестник, вестникът на интелигенцията.

През 1944 новият режим променя политиката на България по Македонския въпрос изцяло и започва активна македонизация на Пиринския край. Талев е обявен за националист и е изключен от Съюза на българските писатели. През октомври 1944 Димитър е арестуван, без официално обвинение, без съд и присъда, с упреци за "прояви на великобългарски шовинизъм". Задържан е в Софийския централен затвор (до края на март 1945 г.) Той е изпратен в "трудово-изправително селище" в Бобовдол (до края на август 1945). Талев отново е арестуван през октомври 1947. След тази случка здравословното състояние на Талев се влошава и той получава тежка язва.
В изключително тежко състояние той е въдворен на работа в мина Перник, рудник "Куциян" (до февруари 1948). Там Талев е трябвало да се храни с варени кочани зеле без никаква мазнина. В тежките условия е щял да загине, ако не са го спасили съпругата му и сълагерниците /анархиста Христо Колев Йорданов - големия/. Синът му разказва как се е налагало семейството да се лишава от всякакви сладки храни, които жена му е затваряла в буркани и е изпращала в мините под предлог, че са лекарства.
След 1948 семейството му е изселено от София в Луковит, където в условията на обществена изолация, през следващите 10 години Талев доработва романа "Железният светилник", създава "Преспанските камбани" и "Илинден".

В края на 50-те и началото на 60-те години комунистическият режим променя вижданията си по Македонския въпрос и постепенно застава на патриотични позиции. В резултат Талев е реабилитиран напълно, като се посвещава на свободна писателска практика. Преодоляно е и враждебното отношение от страна на властта. Талев е отличен със званията "Заслужил деятел на културата", "Народен деятел на културата", става лауреат на Димитровска награда за 1959 г. Избран е дори за народен представител в V-то (31-то) Народно събрание през 1966 г.

Мнения за Димитър Талев


 

Други български писатели
Днес е 24.01.2020 г.

Имен ден имат: Аксения, Аксиния, Ксения, Оксана

На тази дата са родени: Хасан Адемов, Георги Чапкънов, Цеци Красимирова


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

20.02.2018 г.: "Невроятно доволен от себе си- магистър по Право от Софийски Университет.
Доста годинки минаха, докато успея да го завърша. А и още по-трудно беше, защото през всичките тези годинки, следвайки Право, свърших и някое друго нещо в професионален и личен план.
Благодарности на всички, които по един или друг начин са ми помогнали, като са ми услужили с лекции или учебник".

вижте за кой се отнася друго