Марко Ганчев

Марко Ганчев
Име:Марко Ганчев Маринов
Категория:български писатели
Професия:писател и общественик
Роден:13.02.1932 г. в с. Марча (днес квартал на Дряново)
Зодия:зодия Водолей
Първото стихотворение на Марко Ганчев излиза през 1942 г. в софийския детски вестник "Другарче" на К. П. Домусчиев.

През 1946 г. започва да сътрудничи редовно със стихове на вестниците за гимназисти "Средношколско единство" и "ЕМОС", издавани в София. През 1950 г. завършва гимназия в Дряново и е приет за студент по българска филология в Софийския държавен университет. Като студент през 1950 - 1955 г. печата стихове във вестниците "Народна младеж", "Литературен фронт", "Стършел", в литературни списания и сборници. След завършването на българска филология е изпратен от Съюза на българските писатели в Тирана, Албания, да се подготви за преводач на поезия от албански език.

Първата му стихосбирка "Семената зреят" излиза през 1957 г.

През 1961 - 1968 г. завежда културния отдел и е член на редколегията на вестник "Стършел". От 1968 г. е завеждащ редакция "Поезия" в издателство "Народна култура", до 1971 г., когато е изключен от БКП заради отказ да гласува резолюция срещу Александър Солженицин. Продължава работа в отдела като редови редактор, а от 1979 до 1984 г. е редактор в сп. "Съвременник".

През 1984 - 1989 г. е главен редактор на алманаха за хумор и сатира "Апропо", издание на Дома на хумора и сатирата в Габрово. През 1989 г. започва да води рубрика 2 пъти седмично по радио "Свободна Европа", в която чете политически есета под общо заглавие "На прощаване с тоталитарната система". От декември 1989 до 1993 г. е главен редактор на вестник "Литературен фронт", преименуван междувременно на "Литературен форум".

Марко Ганчев е депутат от СДС в 7 Велико народно събрание, подписва новата конституция, заради което е изключен от партията. От 1993 до 1999 г. е посланик на Република България в Република Беларус, след което е писател на свободна практика.

Мнения за Марко Ганчев


 

Други български писатели
Днес е 05.12.2019 г.

Имен ден имат: Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби, Събина

На тази дата са родени: Софи Маринова, Нели Петкова, Красимир Минев


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Има над 1500 срещи като професионален борец, от които губи едва 72.
вижте за кой се отнася друго