Вили Казасян

Вили Казасян
*
Име:Вили Арам Казасян
Категория:български музиканти
Професия:джаз музикант, композитор, аранжор и пианист
Роден:08.12.1934 г. в София
Зодия:зодия Стрелец
Починал:12.07.2008 г.

Завършва ВМЕИ (днес Технически университет) в София през 1957 г., учи и в Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория (дн. Национална музикална академия "П. Владигеров"), който завършва семестриално. Завежда секция "Естрадно изкуство" при СМДБ (от 1985). Диригент е на Естрадния оркестър на Комитета за телевизия и радио (днес Биг бенд на БНР).

През 1953 г. свири във второто издание на "Джаза на младите". Кариерата му е трайно свързана с Биг бенда на БНР, където е последователно пианист, втори диригент и диригент в продължение на 38 години (1960-1998).

Автор е на детски песни, филмова музика ("Ян Бибиян", телевизионните - "Неочаквана ваканция", "Горещи следи"), на музика към театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли. Дебютът му като музикант и композитор е през 50-те години - като пианист в "Джаза на младите". Свири в Естрадния оркестър при Сатиричния театър, основава "Студио 5". От тези два състава през 1960 г. е формиран Естрадният оркестър на КТР, в който свири, а от 1965 г. диригент.

Голям е приносът му за първите стъпки и развитието на фестивала "Златният Орфей" и телевизионния конкурс за естрадни песни "Мелодия на годината". Организира редица вокални състави ("До-ре-ми-фа", "Студио В"),, радиопредаването на редакция ХСЗ (Хумор, сатира и забава) на БНР "Тромбата на Вили", телевизионното предаване "Студио 1". Създава множество песни и пиеси за биг бенд, които се изпълняват от популярни групи, певци и актьори - Коста Цонев, Виолета Бахчеванова, Тодор Колев, Асен Кисимов. Маестро Вили Казасян е гостувал като диригент на радиооркестрите в Берлин, Москва, Лайпциг, участвал е на фестивалите в Атина, Сопот (Полша), Дрезден.

Освен за "Неочаквана ваканция" (откъдето е "Детство мое", обявена в радиодопитване за най-любимата детска песен в България), той е писал музика и за други филми на режисьора Васил Мирчев, като "Ленко" и "Една одисея из Делиормана".

През 2008 г. е председател на журито на предаването Мюзик Айдъл, което се излъчва по bTV.

Маестро Казасян е носител на множество музикални награди, включително Сирак Скитник от 2005 г. за цялостен принос към Българското национално радио (БНР). За него казват, че е известен не само със своя огромен професионализъм, а и с артистичността си на сцената. Включва се в един от концертите на финалистите в Music Idol като диригент на биг бенда, който съпровожда изпълненията на участниците.

Умира на 12 юли 2008 година, след едноседмична кома.

Мнения за Вили Казасян


 

Други български музиканти
Днес е 19.10.2019 г.

На тази дата са родени: Дивна


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

По повод годишнина от рождението на актьора БНБ пусна през 2013 г. медна възпоменателна монета "90 години от рождението на Апостол Карамитев". Номиналната ѝ стойност е 2 лева, изработена е от мед, с проба 999/1000; с тегло 16.4 г; диаметър 34,2 мм; тираж 3000 броя.
вижте за кой се отнася друго