Вили Казасян

Вили Казасян
*
Име:Вили Арам Казасян
Категория:български музиканти
Професия:джаз музикант, композитор, аранжор и пианист
Роден:08.12.1934 г. в София
Зодия:зодия Стрелец
Починал:12.07.2008 г.
Завършва ВМЕИ (днес Технически университет) в София през 1957 г., учи и в Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория (дн. Национална музикална академия "П. Владигеров"), който завършва семестриално. Завежда секция "Естрадно изкуство" при СМДБ (от 1985). Диригент е на Естрадния оркестър на Комитета за телевизия и радио (днес Биг бенд на БНР).

През 1953 г. свири във второто издание на "Джаза на младите". Кариерата му е трайно свързана с Биг бенда на БНР, където е последователно пианист, втори диригент и диригент в продължение на 38 години (1960-1998).

Автор е на детски песни, филмова музика ("Ян Бибиян", телевизионните - "Неочаквана ваканция", "Горещи следи"), на музика към театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли. Дебютът му като музикант и композитор е през 50-те години - като пианист в "Джаза на младите". Свири в Естрадния оркестър при Сатиричния театър, основава "Студио 5". От тези два състава през 1960 г. е формиран Естрадният оркестър на КТР, в който свири, а от 1965 г. диригент.

Голям е приносът му за първите стъпки и развитието на фестивала "Златният Орфей" и телевизионния конкурс за естрадни песни "Мелодия на годината". Организира редица вокални състави ("До-ре-ми-фа", "Студио В"),, радиопредаването на редакция ХСЗ (Хумор, сатира и забава) на БНР "Тромбата на Вили", телевизионното предаване "Студио 1". Създава множество песни и пиеси за биг бенд, които се изпълняват от популярни групи, певци и актьори - Коста Цонев, Виолета Бахчеванова, Тодор Колев, Асен Кисимов. Маестро Вили Казасян е гостувал като диригент на радиооркестрите в Берлин, Москва, Лайпциг, участвал е на фестивалите в Атина, Сопот (Полша), Дрезден.

Освен за "Неочаквана ваканция" (откъдето е "Детство мое", обявена в радиодопитване за най-любимата детска песен в България), той е писал музика и за други филми на режисьора Васил Мирчев, като "Ленко" и "Една одисея из Делиормана".

През 2008 г. е председател на журито на предаването Мюзик Айдъл, което се излъчва по bTV.

Маестро Казасян е носител на множество музикални награди, включително Сирак Скитник от 2005 г. за цялостен принос към Българското национално радио (БНР). За него казват, че е известен не само със своя огромен професионализъм, а и с артистичността си на сцената. Включва се в един от концертите на финалистите в Music Idol като диригент на биг бенда, който съпровожда изпълненията на участниците.

Умира на 12 юли 2008 година, след едноседмична кома.

Мнения за Вили Казасян


 

Други български музиканти
Днес е 08.08.2020 г.

На тази дата са родени: Орлин Горанов, Никол Станкулова, Екатерина Захариева, Сесил Каратанчева, Николай Поляков, Божидар Чорбаджийски, Александър Балкански, Алберт Попов, Любомир Петкашев

Годишнина от смъртта на: Никола Анастасов - 4 години (2016 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Той е един от петимата шахматисти в света, успели да преминат ЕЛО от 2800 точки с 2013 т., които постига през юли 2006 година и през юли 2009 година.
вижте за кой се отнася друго