Радой Ралин

Радой Ралин
Име:Димитър Стефанов Стоянов
Псевдоним:Радой Ралин (други ...)
Роден:22.04.1923 г. в Сливен
Зодия:зодия Телец

Правнук е на Таньо войвода - сподвижник на В. Левски и приятел на Стефан Караджа. Завършва гимназия в родния си град и право в Софийския университет.

През 1941 г., заедно с Д. Мундров и Щ. Скубарев, списва и редактира нелегалния антифашистки бюлетин "Истината по антисъветската война". През 1953 г. е един от създателите на Стършеловия сатиричен театър - първият български театър на сатиричната миниатюра, който става средище на антикултовската сатира.

Същинската творческа биография на Радой Ралин започва със стихосбирката "Войнишка тетрадка", в която войната не е апотеоз на фанфарни победи, а човешки паметен знак за негероичния и нехрабър воин, който в смъртта не търси слава, а свобода. Сатиричните творби на Ралин са изключително популярни. Те бранят народното чувство за справедливост, предусещат взривоопасните зони в социалното пространство. Радой Ралин е най-острият епиграмист в българската поезия. Неговите епиграми активизират и обновяват чисто фолклорни формотворчески традиции. Характерна за епиграмното му изкуство е книгата "Люти чушки", изгорена през 1968 в пещите на Полиграфическия комбинат в София, с няколко издания в чужбина на български език.

Автор е на множество сатирични спектакли, документални и игрални филми. Стихове, епиграми и други произведения на Радой Ралин са преведени на 37 езика. Подписвал ги е с псевдонимите Младен Волен, Рали Г. Далилин, Рали К., Раликор, Димитър Ралин, Ралко.
Раликор

Мнения за Радой Ралин


 

Други български писатели
Днес е 20.03.2019 г.

На тази дата са родени: Георги Марков, Моника Валериева

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Има над 1500 срещи като професионален борец, от които губи едва 72.
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.