Шефкет Чападжиев

Шефкет Чападжиев
Име:Шефкет Чападжиев
Категория:български бизнесмени
Професия:бизнесмен
Роден:24.04.1939 г. в Мадан
Зодия:зодия Телец
Известен е като най-богатия български емигрант в чужбина. Собственик е на една от най-големите полиграфически компании в САЩ.

Баща му е дребен търговец в родния му край. Шефкет има по-голяма сестра и по-малък брат. По политически причини семейството му е принудително интернирано през 1949-1954 г. в село Боринци, Еленско. Започнал е гимназилното си образование в Котел, но през 1953 г. след като семейството получава разрешение от народната власт, се завръща в родния Мадан, където и довършва средното си образование. Там се запознава с Хамид Русев (който е от село Горна Арда). Засегнат, че поради произхода си не е взет на служба в редовната войска, а в трудови войски в съзнанието на младия Шефкет се заражда идеята да напусне страната. След прочита на "До Чикаго и назад" от Алеко Константинов решава, че страната, в която трябва да се установи е Америка. Младият Чападжиев споделя тези свои намерения с приятеля си Хамид Русев, който също имал подобни намерения.

Шефкет и Хамид започнали да правят проучвания на възможността за преминаване на граничната бразда между България и Гърция. По това време Шефкет е главен касиер на Държавно земеделско стопанство в Мадан. Известен е сред местните със своята доброта и почтеност. При бягството взема ключа от касата със себе си, страхувайки се, че ако ги остави някой може да обере касата. Двамата пресичат границата на 30 юли 1963 г., в полунощ. Гръцките гранични власти ги карат пъвоначално в Драма, след в Кавала на лагер. Месец по-късно ги преместват друг лагер в Лаврион, на 40-50 км от Атина. Там остават 11 месеца, преди да поемат към Чикаго, САЩ.

С кораб пристигат в Ню Йорк, слизайки на пристанището Чападжиев има в джоба си 75 цента. Започва работа като разносвач на олио по улиците, след което се мести във фабрика за шмиргели. Година по-късно се мести във Вашингтон, където започва работа в ресторанта на Международния валутен фонд, след това се мести в малка печатарска компания. 5 години по-късно купува на старо 3 машини за сгъване на хартия, с това открива първата си фабрика. Сега това е една от най-големите полиграфически фабрики в САЩ.

Чападжиев притежава имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида, Еквадор. Държи много апартаменти и хотели в най-скъпите части на Америка. Обявен е за почетен гражданин на щата Илинойс и родния град Мадан.

Голям дарител е на местната църковна българска общност (в Чикаго), на сиропиталища и социални домове в САЩ и България. С негови средства се поставя бюст на Алеко Константинов в Чикаго. В началото на 2019 г. дарява 1 милион долара за обновление на болницата в родния му град Мадан.
  • Той е първият българин, който е платил 200 000 долара, за да лети в Космоса.

Мнения за Шефкет Чападжиев


 

Други български бизнесмени
Днес е 08.12.2019 г.

На тази дата са родени: Вили Казасян

Годишнина от смъртта на: Николай Бинев - 16 години (2003 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

По време на своето управление князът открива първата българска зимна пързалка – представлявала е замръзнало блато в близост до „Цариградско шосе”.
вижте за кой се отнася друго