Красимир Гергов

Красимир Гергов
Име:Красимир Петров Гергов
Категория:български бизнесмени
Професия:бизнесмен
Роден:30.09.1961 г. в София
Зодия:зодия Везни
Красимир Гергов е внук на "ветерана - комунист" Марин Бончев Туевски, който е първият комунистически кмет на Правец - родното село на Тодор Живков. Вуйчо на Гергов е небезизвестният генерал от гаражите на УБО Бончо Маринов Бончев. Основният му бизнес е свързан с рекламата и медиите в България. Завършва ВИФ "Георги Димитров" със специалност "Туризъм, алпинизъм и ориентиране" и специализира World Report в американската медийна компания CNN, Атланта и Лондон.

През 1994 г. Гергов придобива правото за излъчване на американската телевизия CNN за България и създава първата частна национална телевизия в България с програмата на CNN Телевизия Триада. Телевизията излъчва ефирно в София на мястото на френската TV5 Monde. Създател е и на първото частно национално радио в България, съвместно с Radio Free Europe (RFE) - Радио "Свободна Европа", по-късно закрито и променено на Z-Rock.

Работи в сферата на туризма и инвестира в голф комплекси в България.

Красимир Гергов е смятан за най-влиятелната личност в рекламния и медиен бизнес в България, често е обявяван и за монополист. Той консултира и е собственик на някои от най-големите инвеститори в българския медиен пазар: News Corporation - компанията, бивш собственик на Болкан Нюз Корпорейшън и настоящ такъв на "Fox International Channels Bulgaria" (Fox Life, Fox Crime, National Geographic Channel и други) и Central European Media Enterprises - компанията, собственик на bTV Media Group (bTV, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Action, RING.BG). От 2007 до 2009 г. е съсобственик на телевизия TV2 след вливането на негово дружество с CTN. Собственик е на Оберон Радио Макс (на радиостанциите Melody, Зи рок, FM+, Радио Фреш и 105.6 Новините сега, а преди беше и съдружник на Радиокомпания Си Джей.

Мнения за Красимир Гергов


 

Други български бизнесмени
Днес е 23.02.2020 г.

На тази дата са родени: Явор Гърдев, Найден Геров, Михаил Михов - Мишо Бирата


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Заедно с Максим Ставински са първите българи, които печелят медал на световно първенство по фигурно пързаляне.
вижте за кой се отнася друго