Красимир Гергов

Красимир Гергов
Име:Красимир Петров Гергов
Категория:български бизнесмени
Професия:бизнесмен
Роден:30.09.1961 г. в София
Зодия:зодия Везни
    

Красимир Гергов е внук на "ветерана - комунист" Марин Бончев Туевски, който е първият комунистически кмет на Правец - родното село на Тодор Живков. Вуйчо на Гергов е небезизвестният генерал от гаражите на УБО Бончо Маринов Бончев. Основният му бизнес е свързан с рекламата и медиите в България. Завършва ВИФ "Георги Димитров" със специалност "Туризъм, алпинизъм и ориентиране" и специализира World Report в американската медийна компания CNN, Атланта и Лондон.

През 1994 г. Гергов придобива правото за излъчване на американската телевизия CNN за България и създава първата частна национална телевизия в България с програмата на CNN Телевизия Триада. Телевизията излъчва ефирно в София на мястото на френската TV5 Monde. Създател е и на първото частно национално радио в България, съвместно с Radio Free Europe (RFE) - Радио "Свободна Европа", по-късно закрито и променено на Z-Rock.

Работи в сферата на туризма и инвестира в голф комплекси в България.

Красимир Гергов е смятан за най-влиятелната личност в рекламния и медиен бизнес в България, често е обявяван и за монополист. Той консултира и е собственик на някои от най-големите инвеститори в българския медиен пазар: News Corporation - компанията, бивш собственик на Болкан Нюз Корпорейшън и настоящ такъв на "Fox International Channels Bulgaria" (Fox Life, Fox Crime, National Geographic Channel и други) и Central European Media Enterprises - компанията, собственик на bTV Media Group (bTV, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Action, RING.BG). От 2007 до 2009 г. е съсобственик на телевизия TV2 след вливането на негово дружество с CTN. Собственик е на Оберон Радио Макс (на радиостанциите Melody, Зи рок, FM+, Радио Фреш и 105.6 Новините сега, а преди беше и съдружник на Радиокомпания Си Джей.

Мнения за Красимир Гергов


 

Други български бизнесмени
Днес е 21.09.2019 г.

На тази дата са родени: Стоян Венев, Ото Либих

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2005 г. той получава Шахматен Оскар за изключителните си постижения през годината. Топалов е първият и единствен българин, носител на това отличие и на званието "Световен шампион".
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.