Бойко Борисов

Бойко Борисов
Име:Бойко Методиев Борисов
Категория:български политици
Професия:политик, пожарникар
Роден:13.06.1959 г. в Банкя
Зодия:зодия Близнаци
Уеб сайт:http://www.boykoborissov.bg/
страница:отворете
 Потребителски въпроси
Как се казва баща му и кой е той?
Методи Борисов, до 1987 год. е служител на Софийско градско управление – МВР.Бил е началник на 2-ри сектор в столичната противопожарна охрана. Членувал в БКП. Уволнен заради извънбрачна връзка.
Бойко Методиев Борисов е роден в Банкя, в семейството на Методи и Венета Борисови. Баща му е служител на МВР, а майка му начална учителка. Има сестра Красимира, която е педиатър. Прадядо му е разстрелян от комунистите през 1944 година.

Завършва средното си образование в Банкя. А след това и Висшата специална школа "Георги Димитров" на МВР в Симеоново, специалност "Противопожарна охрана", макар че първоначално кандидатства за "Държавна сигурност". По време на следването си отбива и военната си служба в ШЗО-Плевен през периода 1977 - 1978 година. По време на обучението му е Симеоново е приет и в БКП. През 1982 година Борисов се дипломира като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант.
Същата година постъпва на работа в Софийското градско управление на МВР като командир на взвод, а по-късно и на рота и батальон. През 1990 година напуска системата на МВР със звание майор от запаса. Повод за това се оказва т. нар. "деполитизация" на силовите структури в държавата, като той формално отказва да се деполитизира.

На 13 септември 1991 година Борисов основава фирмата "Ипон-1" ООД, която осигурява охраната на видни личности. На следващата година се ражда и "Ипон-2" ООД, а след това "ИПОН - Агенция за сигурност и охрана" ООД. През 90-те години Борисов има участие и в редица други търговски дружества с различен предмет на дейност. В някои от тях той работи в тясно сътрудничество с Румен Николов ("Пашата"), Младен Михалев ("Маджо"), Алексей Петров ("Трактора") и други личности от сенчестия бизнес. Самият Борисов отрича да е имал връзки с мафията. След назначаването му на държавен пост (главен секретар на МВР) през 2001 г. се оттегля от бизнеса си.

Борисов е начело на МВР от 1 септември 2001 година и е повишен в звание "полковник" от МВР. В началото на 2002 година, с указ на Президента Петър Стоянов му е дадено званието "генерал-майор", а през 2004 година с указ на Президента Георги Първанов е удостоен със званието "генерал-лейтенант".

Кандидатира се за народен представирел на Парламентарните избори през 2005 в два многомандатни избирателни района, издигнат в листите на Национално движение Симеон Втори. Избран е за депутат, но се отказва в полза на работата си в МВР. След конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков, на 19 септември 2005 година Борисов напуска заемания от него пост.

През октомври същата година влиза в битката за кмет на София като независим кандидат на частичните местни избори. Стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП) и е избран с убедително мнозинство. Полага клетва като градоначалник на Столичната община на 10 ноември 2005 година.

Той се кандидатира за кмет и на редовните избори за местна власт през 28 октомври 2007 година. Печели на първи тур (с 53,58%), издигнат от партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България). На 10 януари 2010 година Борисов е избран за председател на партията, където до този момент е бил начело Цветан Цветанов, а Борисов - неформален лидер. 

От май 2013 до 24 юли 2014 година е народен представител от ГЕРБ. На изборите през 2013 година ГЕРБ е първа политическа сила, но остава в опозиция.

На изборите през есента на 2014 година ГЕРБ отново е първа политическа сила, като създава коалиция с Реформаторския блок с подкрепата и на Патриотичния фронт. От ноември 2014 до януари 2017 година Борисов е министър-председател на България. Подава оставката и на второто правителство през ноември 2016 година, непосредствено след президентските избори, в които на балотажа кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева губи от подкрепения от БСП Румен Радев.

На предсрочните парламентарни избори през пролетта за 2017 година ГЕРБ успява да спечели най-много депутатски места и има 95 избраници в 44-ото НС. ГЕРБ води преговори с Обединените патриоти за управление, които приключват с подписване на коалиционно споразумение в края на април 2017 година, като преди това са набелязани управленските приоритети за четиригодишния мандат.
  • От 1985 до 1990 година той е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“. През 1990 година му е присъдена научната степен „кандидат на науките“ (равностойна на „доктор“).
  • На 13 септември 1991 година той основава фирмата „Ипон-1“ ООД, която осигурява охраната на видни личности като Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч. „Ипон-1“ е сред най-големите охранителни фирми в страната, членува в Световната организация на охранителите IAPPA, а той е персонален член на организацията.
  • След встъпването си в длъжност като главен секретар на МВР, той дарява месечната си заплата в полза на децата на загиналите при изпълнение на служебните им задължения служители от ведомството.

Мнения за Бойко Борисов


 

Други български политици
Днес е 25.09.2020 г.

Имен ден имат: Ефросиния, Сергей

На тази дата са родени: Радостин Стойчев, Симеон Славчев

Годишнина от смъртта на: Димитър Манолов - 22 години (1998 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2005 г. той получава Шахматен Оскар за изключителните си постижения през годината. Топалов е първият и единствен българин, носител на това отличие и на званието "Световен шампион".
вижте за кой се отнася друго