Бойко Борисов

Бойко Борисов
Име:Бойко Методиев Борисов
Категория:български политици
Професия:политик, пожарникар
Роден:13.06.1959 г. в Банкя
Зодия:зодия Близнаци
Уеб сайт:http://www.boykoborissov.bg/
страница:отворете
 Потребителски въпроси
Как се казва баща му и кой е той?
Методи Борисов, до 1987 год. е служител на Софийско градско управление – МВР.Бил е началник на 2-ри сектор в столичната противопожарна охрана. Членувал в БКП. Уволнен заради извънбрачна връзка.
Бойко Методиев Борисов е роден в Банкя, в семейството на Методи и Венета Борисови. Баща му е служител на МВР, а майка му начална учителка. Има сестра Красимира, която е педиатър. Прадядо му е разстрелян от комунистите през 1944 година.

Завършва средното си образование в Банкя. А след това и Висшата специална школа "Георги Димитров" на МВР в Симеоново, специалност "Противопожарна охрана", макар че първоначално кандидатства за "Държавна сигурност". По време на следването си отбива и военната си служба в ШЗО-Плевен през периода 1977 - 1978 година. По време на обучението му е Симеоново е приет и в БКП. През 1982 година Борисов се дипломира като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" с чин лейтенант.
Същата година постъпва на работа в Софийското градско управление на МВР като командир на взвод, а по-късно и на рота и батальон. През 1990 година напуска системата на МВР със звание майор от запаса. Повод за това се оказва т. нар. "деполитизация" на силовите структури в държавата, като той формално отказва да се деполитизира.

На 13 септември 1991 година Борисов основава фирмата "Ипон-1" ООД, която осигурява охраната на видни личности. На следващата година се ражда и "Ипон-2" ООД, а след това "ИПОН - Агенция за сигурност и охрана" ООД. През 90-те години Борисов има участие и в редица други търговски дружества с различен предмет на дейност. В някои от тях той работи в тясно сътрудничество с Румен Николов ("Пашата"), Младен Михалев ("Маджо"), Алексей Петров ("Трактора") и други личности от сенчестия бизнес. Самият Борисов отрича да е имал връзки с мафията. След назначаването му на държавен пост (главен секретар на МВР) през 2001 г. се оттегля от бизнеса си.

Борисов е начело на МВР от 1 септември 2001 година и е повишен в звание "полковник" от МВР. В началото на 2002 година, с указ на Президента Петър Стоянов му е дадено званието "генерал-майор", а през 2004 година с указ на Президента Георги Първанов е удостоен със званието "генерал-лейтенант".

Кандидатира се за народен представирел на Парламентарните избори през 2005 в два многомандатни избирателни района, издигнат в листите на Национално движение Симеон Втори. Избран е за депутат, но се отказва в полза на работата си в МВР. След конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков, на 19 септември 2005 година Борисов напуска заемания от него пост.

През октомври същата година влиза в битката за кмет на София като независим кандидат на частичните местни избори. Стига до балотаж (срещу Татяна Дончева от БСП) и е избран с убедително мнозинство. Полага клетва като градоначалник на Столичната община на 10 ноември 2005 година.

Той се кандидатира за кмет и на редовните избори за местна власт през 28 октомври 2007 година. Печели на първи тур (с 53,58%), издигнат от партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България). На 10 януари 2010 година Борисов е избран за председател на партията, където до този момент е бил начело Цветан Цветанов, а Борисов - неформален лидер. 

От май 2013 до 24 юли 2014 година е народен представител от ГЕРБ. На изборите през 2013 година ГЕРБ е първа политическа сила, но остава в опозиция.

На изборите през есента на 2014 година ГЕРБ отново е първа политическа сила, като създава коалиция с Реформаторския блок с подкрепата и на Патриотичния фронт. От ноември 2014 до януари 2017 година Борисов е министър-председател на България. Подава оставката и на второто правителство през ноември 2016 година, непосредствено след президентските избори, в които на балотажа кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева губи от подкрепения от БСП Румен Радев.

На предсрочните парламентарни избори през пролетта за 2017 година ГЕРБ успява да спечели най-много депутатски места и има 95 избраници в 44-ото НС. ГЕРБ води преговори с Обединените патриоти за управление, които приключват с подписване на коалиционно споразумение в края на април 2017 година, като преди това са набелязани управленските приоритети за четиригодишния мандат.
  • От 1985 до 1990 година той е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“. През 1990 година му е присъдена научната степен „кандидат на науките“ (равностойна на „доктор“).
  • На 13 септември 1991 година той основава фирмата „Ипон-1“ ООД, която осигурява охраната на видни личности като Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч. „Ипон-1“ е сред най-големите охранителни фирми в страната, членува в Световната организация на охранителите IAPPA, а той е персонален член на организацията.
  • След встъпването си в длъжност като главен секретар на МВР, той дарява месечната си заплата в полза на децата на загиналите при изпълнение на служебните им задължения служители от ведомството.

Мнения за Бойко Борисов


 

Други български политици
Днес е 27.01.2020 г.

На тази дата са родени: Орхан Мурад, Георги Кадурин, Божидар Лечев


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2012 г. подписва професионален договор за участие в профи бокса на АИБА (APB-AIBA PRO BOX), но след 2 години Тервел е опериран от апендисит и така пропуска първите профи мачове на APB.
вижте за кой се отнася друго