Нели Рангелова

Нели Рангелова
Име:Нели Маркова Рангелова
Категория:български певци
Професия:поп-певица
Родена:15.09.1958 г. в Монтана
Зодия:зодия Дева
Нели Рангелова започва творческата си кариера през 1978 година с оркестър "Бургас" като бекграунд-вокалистка. През 1983 г. завършва Естрадния отдел на Българската държавна консерватория в класа на Цветана Възвъзова.

По време на творческата си кариера има над 500 записани песни и печели много награди, между които Голямата награда на фестивала "Златният Орфей" в Международния конкурс за изпълнители през 1982 г. Същата година печели и Голямата награда на фестивала "Нийуола" в Индипендънс, щата Канзас, САЩ. През 1983 година печели "Сребърна лира" на международния фестивал на популярната песен "Братиславска лира" в Словакия. През 1984 г. печели Втора награда на международния фестивал на песента "Сопот" в Полша, а през 1987 година Нели Рангелова е сред първите десет изпълнители в категория "блус" на конкурса в Нешвил с песента "Ти и последният дъжд". Лауреат е и на фестивалите "Шиофок" - Унгария и "Филах" - Австрия.

Нели Рангелова има изяви като солистка на състави като Биг бенда на БНР, "Сребърни звезди" и "Акага". Също така пее като гост-музикант с ФСБ, Росица Кирилова, Бисер Киров, Орлин Горанов. Тя има също реализирани 5 телевизионни филма.

Мнения за Нели Рангелова


 

Други български певци
Днес е 21.01.2020 г.

Имен ден имат: Aгнeca, Валери, Валерия, Максим, Максимилиян, Неофит

На тази дата са родени: Десислав Гунев, Светлозар Лазаров

Годишнина от смъртта на: Любен Каравелов - 141 години (1879 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Нос Алеко на антарктическия остров Ливингстън, връх Алеко в планината Рила, както и местността и туристически център Алеко на планината Витоша са именувани на него.
вижте за кой се отнася друго