Митко Гръблев

Митко Гръблев
Име:Митко Тодоров Гръблев
Категория:български спортисти
Професия:щангист
Роден:21.09.1964 г. в Пазарджик
Зодия:зодия Дева
Митко Граблев печели златния медал в вдигане на тежести на Летните олимпийски игри през 1988 г. в категория мъже до 56 кг, но е дисквалифициран, след като дава положителна допинг проба.

В допинг пробите на спечелилите първи места Митко Гръблев и Ангел Генчев са открити забранени вещества и златните им медали са отнети. Наказанието за българските щанги обаче е много по-тежко от отнемането на двата златни медала. То гласи, че всички български щангисти трябва да бъдат извадени от олимпиадата. По този начин талантливите спортисти Асен Златев, Румен Теодосиев, Иван Чакъров, Стефан Ботев и Антонио Кръстев, които са се подготвили за атака на олимпийското злато, изобщо не излизат на подиума. Шокът за българската публика е огромен. И до днес не е ясно дали българските щанги са станали жертва на международен спортен заговор, или треньорът Иван Абаджиев наистина е прекалил със стимулантите. Няколко месеца след края на олимпиадата в спортните среди плъзва слух, че преди игрите е имало договорка между България и СССР златните медали в щангите да бъдат поделени по равно. При силния старт на българския отбор обаче на руснаците им станало ясно, че Иван Абаджиев се е полакомил да обере всички медали и няма да спази договорката. И до ден днешен Иван Абаджиев отрича съществуването на подобен заговор.

Мнения за Митко Гръблев


 

Други български спортисти
Днес е 23.10.2020 г.

На тази дата са родени: Дария Симеонова

Годишнина от смъртта на: Александър I Батенберг - 127 години (1893 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Нос Алеко на антарктическия остров Ливингстън, връх Алеко в планината Рила, както и местността и туристически център Алеко на планината Витоша са именувани на него.
вижте за кой се отнася друго