Румен Леонидов

Румен Леонидов
Категория:български писатели
Професия:поет и преводач, журналист
Роден:17.05.1953 г. в София
Зодия:зодия Телец
Румен Леонидов е правнук на войводата от ВМОРО Леонид Янков. Редовно посещава лобното място на прадядо си, където е канен официално като гостуващ поет. Завършва Българска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

По време на комунизма работи във вестниците "Студентска трибуна" и "Средношколско знаме", а също и в списание "Факел". В края на 80-те години сътрудничи на нелегалните дисидентски списания "Мост" и "Глас". След това работи в "Литературен вестник", сп. "Български месечник", БНТ, сп. "Смут", сп. "Власт", сп. "Бизнес уик", в. "Поглед", в. "Класа", сп. "Книжарница", в. "Животът днес". Уволняван е общо 6 пъти.

Като издател на книги първо ръководи дейността на "Свободно поетическо общество", а след това на издателство "Факел". През 2010 г. създава сайта Fakel.bg.

Негови стихове са включени в различни антологии на българската поезия по света, има и самостоятелни публикации в САЩ, Англия, Русия, Италия, Унгария, Индия, Гърция, Сърбия, Австрия, Албания, Украйна, Молдова, Северна Македония, Полша, Словения. Превежда от руски и френски. Член на Сдружението на българските писатели.

Мнения за Румен Леонидов


 

Други български писатели
Днес е 10.08.2020 г.

На тази дата са родени: Даниел Вълчев, Георги Стайков, Стефка Оникян, Асен Селимски, Емануил Йорданов

Годишнина от смъртта на: Хаджи Димитър - 152 години (1868 г.)
Владимир Смирнов - 20 години (2000 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2005 г. той получава Шахматен Оскар за изключителните си постижения през годината. Топалов е първият и единствен българин, носител на това отличие и на званието "Световен шампион".
вижте за кой се отнася друго