Николай Хайтов

Николай Хайтов
*
Име:Николай Александров Хайтов
Категория:български писатели
Професия:писател, драматург, публицист
Роден:15.09.1919 г. в с. Яврово
Зодия:зодия Дева
Починал:30.06.2002 г.
Завършва прогимназия в родното си село. Работи като чирак в магазин за брашно, келнер в кръчма, камериер и общ работник в железопътните кариери край село Крумово, Пловдивско в продължение на три-четири години.

Завършва гимназия в Асеновград през 1938 г., а 5 години по-късно завършва Лесотехническия факултет в София. От есента на 1944 г. е войник в Пловдив. От 1946 г. постъпва на работа в родопските гори най-напред като участъков горски в Персенкското горско стопанство. След това работи в Лесичево, Девинско и в Горско стопанство - Сапарева баня.

Първият му очерк е публикуван през 1954 г. в списание "Септември". Следва предложение за сътрудничество в списанието, където печата свой разказ ("Случай без прецедент") и нов очерк. Пише очерци за вестник "Работническо дело", "Кооперативно село" и др.

През 1966 г. става главен редактор на списание "Родопи", което през следващите години е сред основните поддръжници на Възродителния процес сред помаците, а след това и сред турците. Хайтов се превръща в един от неговите популярни идеолози и съветник на Тодор Живков по този въпрос.

През 1967 г. излизат знаменитите му "Диви разкази", авторството на които е спорно. Те имат над 10 издания в България, като са преведени на 28 чужди езика, включително китайски. През 1989 г. излизат "Избрани произведения" в три тома.

Николай Хайтов има двама синове и една дъщеря: Александър - скулптор, и Здравец - архитект, дъщеря - Елена Хайтова.Женил се е три пъти, последно за Жени Божилова. Умира от левкемия и е погребан в Централни гробища - София.

Мнения за Николай Хайтов


 

Други български писатели
Днес е 27.01.2020 г.

На тази дата са родени: Орхан Мурад, Георги Кадурин, Божидар Лечев


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

По време на своето управление князът открива първата българска зимна пързалка – представлявала е замръзнало блато в близост до „Цариградско шосе”.
вижте за кой се отнася друго