Иван Искров

Иван Искров
Име:Иван Искров
Категория:български политици
Професия:икономист, политик
Роден:26.03.1967 г. в Пирдоп
Зодия:зодия Овен
Иван Искров завършва "Финанси и кредит" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), гр. София.

От 1992 до 1993 г. е хоноруван лектор в УНСС в специалността "Банков мениджмънт". От 1993 до 1997 г. заема длъжностите експерт, инспектор и старши инспектор в БНБ, управление "Банков надзор". През 1994 г. специализира "Бизнес комуникации" в курс в София, организиран от Министерството на финансите на САЩ и Чикагската резервна банка, както и обучение по "Банков надзор", организирано от Централната банка на Великобритания в София. През 1995 г. участва в специализация на агенция Тройханд, София, "Оценка на банки и финансови институции", "Банков надзор" към Федералната корпорация за гарантиране на депозитите, Вашингтон.

През периода 1997 - 1999 г. е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на "Банка ДСК" АД. През 1999 г. специализира "Ипотечни книжа и пазари" в САЩ - градовете Вашингтон, Минеаполис и Питсбърг. От 1999 до 2001 г. е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на "Росексимбанк" АД.

От 2001 г. до 2003 г. е народен представител от Национално движение Симеон Втори (НДСВ) в 39-то народно събрание, председател на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията по европейска интеграция и член на Съвместен парламентарен комитет (СПК) България - Европейски съюз.

На 9 октомври 2003 г. е избран за управител на Българската народна банка и я управлява до 14 юли 2015 г.

В качеството си на управител на БНБ Искров попада в центъра на противоречията по отношение на кризата с отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка и от различни страни се отправят призиви за неговата оставка. Министър-председателят Борисов в отворено писмо отправя директни упреци към него, а в отговор Искров обвинява политиците от парламентарно представените партии.

Мнения за Иван Искров


 

Други български политици
Днес е 01.04.2020 г.

Имен ден имат: Аврам

На тази дата са родени: Диана Димитрова, Симеон Владов, Костадин Костадинов

Годишнина от смъртта на: Георги Русев - 9 години (2011 г.)
Митко Палаузов - 76 години (1944 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

На 20 август 1999 година е открит паметник на актьора в родния му град Бургас. Част от средствата са набрани чрез благотворителна изложба, специално организирана за случая.
вижте за кой се отнася друго