Петър Манджуков

Петър Манджуков
Име:Петър Атанасов Манджуков
Категория:български бизнесмени
Професия:бизнесмен
Роден:02.06.1942 г. в Пловдив
Зодия:зодия Близнаци
Петър Манджуков е дипломиран инженер по "Технология на машиностроенето" от Машинно-електротехническия университет в София. През 1979 г. завършва "Външна търговия" във Висшия икономически институт "Карл Маркс" в София.

През 1999 г. основава дружество "ПМ Груп" АД като правоприемник на фирми, създадени от него през 1993 г. През 2007 г. "ПМ Груп" АД се преименува на "Манджуков" АД. Новото име на дружеството цели да подчертае ясно фамилния принцип на организация. Дружеството развива активна дейност в областта на медиите, машиностроенето, търговията, строителството, винарството.

Петър Манджуков и представляваните от него фирми развиват дарителска дейност. Част от нея е реставрацията на храм-паметника "Александър Невски" в София, Ротондата "Свети Георги" в София, храма "Успение Богородично" в Пампорово, издаването на книгите "Българите - първите европейци" и "Руско-турската война от 1878 г.".

Петър Манджуков е един от големите дарители за изграждането на православен храм "Рождество Христово" в квартал "Младост" в София и основен спонсор в изграждането на Източно-православен храм "Свето Преображение Господне" в жк. Тракия, Пловдив. Той прави дарение в размер на 400 хиляди лева на Българската академия на науките за подкрепа на научни дейности в областта на тракологията.

Петър Манджуков е учредител и почетен председател на "Сдружение на фамилния бизнес - България", член е на Управителния съвет на "Съюза на Българските читалища" и на "Българското дипломатическо дружество", президент на Голф клуб - "Bulgarian Seniors Golf Association", член на Управителния съвет на Италианска Търговска Камара в България и Председател на консултативния съвет към Българо-китайската търговска камара.

За своите заслуги за подпомагането на българската култура Петър Манджуков е удостоен с най-високия орден на Република България "Стара планина" I-ва степен. Петър Манджуков е награден и със званието Архонт на Пловдивска Света Митрополия, за ктиторство и съдействие в делото на Светата Пловдивска Епархийска църква и е обявен за почетен гражданин на Пловдив, за изключителните му дарителски заслуги с непреходна стойност и значение за развитието на града и общината.

Владее френски, английски и руски език. Женен, има трима синове.

Мнения за Петър Манджуков


 

Други български бизнесмени
Днес е 04.08.2020 г.

На тази дата са родени: Илиян Киряков

Годишнина от смъртта на: Константин Коцев - 13 години (2007 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Заедно с Максим Ставински са първите българи, които печелят медал на световно първенство по фигурно пързаляне.
вижте за кой се отнася друго