Георги Коритаров

Георги Коритаров
Име:Георги Стоянов Коритаров
Категория:български журналисти
Професия:журналист
Роден:10.05.1959 г. в София
Зодия:зодия Телец
Георги Коритаров завършва специалност славянска филология - сърбохърватски език в СУ "Св. Климент Охридски" през 1979 г. По време на следването си става сътрудник на Държавна сигурност (ДС) под псевдонима Алберт.

Коритаров владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва и албански език. С журналистика започва да се занимава от създаването на вестник "Демокрация" като парламентарен репортер. По-късно работи за кратко във вестниците "Демокрация 91" и "Континент". От 1992 г. е в Радио "Свободна Европа", където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на няколко предавания.

През 2003 г. Коритаров е водещ на аналитичния преглед на печата "Блиц", съвместно издание на Радио "Свободна Европа" и телевизия Би Ти Ви в рамките на сутрешния блок "Тази сутрин". В началото на 2004 г. обаче предаването спира, тъй като договорът за него изтича и не е подновен.

От началото на 2005 г. Коритаров е в Нова телевизия и Радио "Нова Европа". По Нова телевизия води половинчасово токшоу, наречено "Коритаров Live", което първоначално се излъчва късно вечерта, а по-късно става част от сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България". На 21 ноември 2008 г. е уволнен от Нова телевизия. Официалната версия за това е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели.

Коритаров понякога предизвиква скандали с предаванията си, като случая, когато в началото на 2004 г. в предаването "Блиц" бившият служител на руските спецслужби Александър Литвиненко заявява, че президентът на Русия Владимир Путин пере пари и продава наркотици заедно с висши чинове в Кремъл, шефовете на специални служби и т.н.

Мнения за Георги Коритаров


 

Други български журналисти
Днес е 13.08.2020 г.

На тази дата са родени: Андрей Слабаков, Рашко Атанасов, Михаил Белчев, Леа Иванова, Владислав Виолинов

Годишнина от смъртта на: Трайко Китанчев - 125 години (1895 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Получава наградата Спортист №1 на България за 2005 г.
вижте за кой се отнася друго