Тодор Каблешков

Тодор Каблешков
*
Име:Тодор Лулчов Ка̀блешков
Категория:български революционери
Професия:революционер
Роден:1851 г. в Копривщица
Починал:1876 г.
Тодор Лулчов Каблешков е роден в заможно семейство в Копривщица. Учи в родния си град и в Пловдив (1864-1867 г.). През 1867 г. основава ученическото просветно дружество "Зора" в Копривщица. Продължава учението си в "Галатасарай" в Цариград (1868-1871 г.), но не успява да завърши поради заболяване и се завръща в своя роден град.

От 1873 г. работи в Одрин като телеграфист, а след това е началник на жп станция в гара Бельово, Пазарджишко, където развива активна просветна и политическа дейност.

В началото на 1876 г. се връща в Копривщица и се отдава на революционното дело. Определен е за ръководител на революционен комитет в Копривщица и помощник-апостол на Панагюрския революционен окръг. На 20 април 1876 г. пръв дава сигнал за Априлското въстание в Копривщица. Автор е на известното "Кърваво писмо" до Панагюрския революционен окръг. Ръководител е на военния съвет в Копривщица; заедно с Панайот Волов предвожда чета, с която обикаля съседните села. След потушаването на въстанието с малка група се изтегля в Стара планина.

Заловен е в Троянско, след което е подложен на тежки изтезания в затворите в Ловеч и Търново. Самоубива се в конака в Габрово.

Мнения за Тодор Каблешков


 

Други български революционери
Днес е 08.08.2020 г.

На тази дата са родени: Орлин Горанов, Никол Станкулова, Екатерина Захариева, Сесил Каратанчева, Николай Поляков, Божидар Чорбаджийски, Александър Балкански, Алберт Попов, Любомир Петкашев

Годишнина от смъртта на: Никола Анастасов - 4 години (2016 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

20.02.2018 г.: "Невроятно доволен от себе си- магистър по Право от Софийски Университет.
Доста годинки минаха, докато успея да го завърша. А и още по-трудно беше, защото през всичките тези годинки, следвайки Право, свърших и някое друго нещо в професионален и личен план.
Благодарности на всички, които по един или друг начин са ми помогнали, като са ми услужили с лекции или учебник".

вижте за кой се отнася друго