Тодор Каблешков

Тодор Каблешков
*
Име:Тодор Лулчов Ка̀блешков
Категория:български революционери
Професия:революционер
Роден:1851 г. в Копривщица
Починал:1876 г.
Тодор Лулчов Каблешков е роден в заможно семейство в Копривщица. Учи в родния си град и в Пловдив (1864-1867 г.). През 1867 г. основава ученическото просветно дружество "Зора" в Копривщица. Продължава учението си в "Галатасарай" в Цариград (1868-1871 г.), но не успява да завърши поради заболяване и се завръща в своя роден град.

От 1873 г. работи в Одрин като телеграфист, а след това е началник на жп станция в гара Бельово, Пазарджишко, където развива активна просветна и политическа дейност.

В началото на 1876 г. се връща в Копривщица и се отдава на революционното дело. Определен е за ръководител на революционен комитет в Копривщица и помощник-апостол на Панагюрския революционен окръг. На 20 април 1876 г. пръв дава сигнал за Априлското въстание в Копривщица. Автор е на известното "Кърваво писмо" до Панагюрския революционен окръг. Ръководител е на военния съвет в Копривщица; заедно с Панайот Волов предвожда чета, с която обикаля съседните села. След потушаването на въстанието с малка група се изтегля в Стара планина.

Заловен е в Троянско, след което е подложен на тежки изтезания в затворите в Ловеч и Търново. Самоубива се в конака в Габрово.

Мнения за Тодор Каблешков


 

Други български революционери
Днес е 28.05.2020 г.

Имен ден имат: Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир

На тази дата са родени: Развигор Попов, Стефан Димитров

Годишнина от смъртта на: Леа Иванова - 34 години (1986 г.)
Пенчо Славейков - 108 години (1912 г.)
Йордан Василев - 3 години (2017 г.)
Бачо Киро - 144 години (1876 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През март 2005 заема второ място на супертурнира в Линарес с равен брой точки с Гари Каспаров и победа над него. След нея руският шампион се отказва официално от състезателна кариера и това е последната му партия.
вижте за кой се отнася друго