Нешка Робева

Нешка Робева
Име:Нешка Стефанова Робева
Професия:бивша състезателка по художествена гимнастика, треньорка
Родена:26.05.1946 г. в Русе
Зодия:зодия Близнаци

Нешка Робева завършва хореографско училище, а после ВИФ (1973 г.). Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика със старши треньор Жулиета Шишманова. В продължение на дълги години е конкурентка на Мария Гигова. Участничка е в 4 световни първенства - 1967 в Копенхаген, 1969 във Варна, 1971 в Хавана и 1973 в Ротердам. Вицесветовна шампионка и сребърна медалистка е в многобоя на първенството във Варна, носителка на още 8 медала на отделните уреди от световните първенства.

Нешка Робева е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години на XX век. С нейното име са свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските "златни момичета", както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на XX век. Като хореограф Нешка Робева създава стотици съчетания за своите гимнастички, както и спектакли на ръководената от нея танцова трупа.

След приключване на състезателната си кариера е асистент във ВИФ, а след това работи в Българската федерация по художествена гимнастика. От 1976 г. е на работа в дружеството за физкултура и спорт "Левски-Спартак".

Мнения за Нешка Робева


 

Други български спортисти
Днес е 25.06.2019 г.

На тази дата са родени: Васил Попов

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2005 г. той получава Шахматен Оскар за изключителните си постижения през годината. Топалов е първият и единствен българин, носител на това отличие и на званието "Световен шампион".
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.