Едвин Сугарев

Едвин Сугарев
Име:Едвин Стефанов Сугарев
Категория:български писатели
Професия:поет, общественик и политик
Роден:27.12.1953 г. в София
Зодия:зодия Козирог
Едвин Сугарев завършва българска филология в Софийския държавен университет през 1978 г. В периода 1981-1984 г. прави редовна аспирантура в Института за литература при БАН по история на новата българска литература.

В периода 1986-1990 г. е научен сътрудник в Института за литература, като междувременно преподава нова българска литература в СУ (1987) и води лекции върху българския експресионизъм в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (1988).

През 1989 г. става редактор на литературния самиздатски алманах "Мост". През 1990 г. влиза в редколегията на сп. "Литературна мисъл", и също е редактор на "Литературен вестник" от 1991 до 1996 и от 2003 г.

От 2002 г. е научен сътрудник в Института за литература при БАН. През 2008 г. защитава докторат на тема "Александър Вутимски - паралелни прочити". През 2010 г., в несъгласие с начина на реформиране в БАН, напуска и става преподавател в НБУ. Член на редколегията на "Българистика Nuova" - годишник на департамент Нова българистика към НБУ.

Има четири брака и шест деца. От първата си съпруга има дъщеря, Ела, която живее в САЩ. От втората си съпруга има дъщеря Тея и син Стефан, а от последната, Мария - има един син, Борис. От поетесата и преводачка Мария Кръстева, с която не е сключвал брак, има двама сина, близнаците Йоан и Кристиан.

Мнения за Едвин Сугарев


 

Други български писатели
Днес е 23.02.2020 г.

На тази дата са родени: Явор Гърдев, Найден Геров, Михаил Михов - Мишо Бирата


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Играе футбол, женски и смесен. Тренирала е бодибилдинг, танцувала е във фолклорни групи.
вижте за кой се отнася друго