Едвин Сугарев

Едвин Сугарев
Име:Едвин Стефанов Сугарев
Категория:български писатели
Професия:поет, общественик и политик
Роден:27.12.1953 г. в София
Зодия:зодия Козирог
Едвин Сугарев завършва българска филология в Софийския държавен университет през 1978 г. В периода 1981-1984 г. прави редовна аспирантура в Института за литература при БАН по история на новата българска литература.

В периода 1986-1990 г. е научен сътрудник в Института за литература, като междувременно преподава нова българска литература в СУ (1987) и води лекции върху българския експресионизъм в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" (1988).

През 1989 г. става редактор на литературния самиздатски алманах "Мост". През 1990 г. влиза в редколегията на сп. "Литературна мисъл", и също е редактор на "Литературен вестник" от 1991 до 1996 и от 2003 г.

От 2002 г. е научен сътрудник в Института за литература при БАН. През 2008 г. защитава докторат на тема "Александър Вутимски - паралелни прочити". През 2010 г., в несъгласие с начина на реформиране в БАН, напуска и става преподавател в НБУ. Член на редколегията на "Българистика Nuova" - годишник на департамент Нова българистика към НБУ.

Има четири брака и шест деца. От първата си съпруга има дъщеря, Ела, която живее в САЩ. От втората си съпруга има дъщеря Тея и син Стефан, а от последната, Мария - има един син, Борис. От поетесата и преводачка Мария Кръстева, с която не е сключвал брак, има двама сина, близнаците Йоан и Кристиан.

Мнения за Едвин Сугарев


 

Други български писатели
Днес е 15.11.2019 г.

На тази дата са родени: Руслан Мъйнов

Годишнина от смъртта на: Колю Фичето - 138 години (1881 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

По време на своето управление князът открива първата българска зимна пързалка – представлявала е замръзнало блато в близост до „Цариградско шосе”.
вижте за кой се отнася друго