Светла Оцетова

Светла Оцетова
Име:Светла Христова Оцетова
Категория:български спортисти
Професия:състезателка по гребане
Родена:23.11.1950 г. в София
Зодия:зодия Стрелец
Светла Оцетова тренира академично гребане двойка скул. Нейна партньорка е Здравка Йорданова.

Спортната ѝ кариера започва ударно при треньора Николай Здравков. Първия ѝ успех е бронзов медал на световното първенство в Нотингам (1975). Печели златен медал в дисциплината двойка скул на летните олимпийски игри в Монреал.

Световна шампионка е в същата дисциплина на световното първенство в Нова Зеландия (1978). Носителка е на 2 сребърни медала от първенства на планетата - в Амстердам (1977) и в Блед (1979).

Завършва висше образование със специалност "Архитектура", специализира се в обществени сгради. Проектантка е на гребния канал в Пекин, на който се провеждат състезания по време на олимпиадата през 2008 г. Проектира също гребните канали на олимпиадите в Барселона през 1992 г., Атланта през 1996 г., Сидни през 2000 г. и Атина през 2004 г.

Член е на БОК от 1980 г. и заместник-председател на БОК. Води трудната кампания при кандидатурата на София за домакин на зимните игри през 2014.

От 1979 г. е член на Техническата комисия на Международната федерация по гребане (ФИСА), а от 2003 г. е технически директор на ФИСА.

Председател е на Българската федерация по гребане от (1992-1998). Организатор на 13 световни първенства по гребане и на 15 световни купи. След втори мандат напуска поста председател на Българската федерация по гребане през 2012 г.

Наградена (2011) е с орден "Стара планина" I степен "за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта".

Мнения за Светла Оцетова


 

Други български спортисти
Днес е 23.02.2020 г.

На тази дата са родени: Явор Гърдев, Найден Геров, Михаил Михов - Мишо Бирата


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Единственият ни владетел с известен и запазен гроб и мавзолей в пределите на България.
вижте за кой се отнася друго