Валерия Велева

Валерия Велева
Име:Валерия Велева
Категория:български журналисти
Професия:журналист
Родена:02.01.1955 г. в София
Зодия:зодия Козирог
Родена е в София, завършва "Българска филология" и "Философия" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1973г. до 1992г. работи в БНТ. Автор е на документални филми и исторически очерци, била е и отговорен редактор на Първа програма. През 1992г. вече е част от екипа на вестник "Дневен труд" и започва своята самостоятелна рубрика "По пантофи", в която обект на нейните интервюта стават най-известните български държавници, политици, общественици, творци, представители на науката и др. За кратко време рубриката добива широка популярност сред читателите. Заедно с това тя се утвърждава и като авторитетен политически репортер и анализатор на обществените събития у нас. В две поредни години е отличена с наградата "Репортер на годината"- през 1995 и 1996г. През 2002г.
Валерия Велева е удостоена с най-престижната награда в областта на печатните медии у нас - "Черноризец Храбър" за цялостно творчество.През 2001 г. Велева става отговорен редактор на отдел "Общество и анализи" във в. "Труд". През май 2011 напуска "Труд". В момента публикува анализи и има авторска рубрика в "Стандарт". Води и авторско предаване "по пантофи" в Нова тв. През 2009г. е избрана и за заместник-председател на Комисията за етика в печатните медии към Националния съвет за журналистическа етика.
Автор е на книгите "Мъже на власт", "Изповеди по пантофи" и "Пари, власт, коменизъм".
Репортер на годинита за 1995 и 1996. Първи носител на наградата "Черноризец Храбър" в печата за цялостно творчество - 2002 година.

Мнения за Валерия Велева


 

Други български журналисти
Днес е 13.07.2020 г.

На тази дата са родени: Ангел Русев


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

За цялото му управление като княз на България се сменят 10 правителства, 4 обикновени и едно Велико народно събрание.
вижте за кой се отнася друго