Валерия Велева

Валерия Велева
Име:Валерия Велева
Категория:български журналисти
Професия:журналист
Родена:02.01.1955 г. в София
Зодия:зодия Козирог

Родена е в София, завършва "Българска филология" и "Философия" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1973г. до 1992г. работи в БНТ. Автор е на документални филми и исторически очерци, била е и отговорен редактор на Първа програма. През 1992г. вече е част от екипа на вестник "Дневен труд" и започва своята самостоятелна рубрика "По пантофи", в която обект на нейните интервюта стават най-известните български държавници, политици, общественици, творци, представители на науката и др. За кратко време рубриката добива широка популярност сред читателите. Заедно с това тя се утвърждава и като авторитетен политически репортер и анализатор на обществените събития у нас. В две поредни години е отличена с наградата "Репортер на годината"- през 1995 и 1996г. През 2002г.
Валерия Велева е удостоена с най-престижната награда в областта на печатните медии у нас - "Черноризец Храбър" за цялостно творчество.През 2001 г. Велева става отговорен редактор на отдел "Общество и анализи" във в. "Труд". През май 2011 напуска "Труд". В момента публикува анализи и има авторска рубрика в "Стандарт". Води и авторско предаване "по пантофи" в Нова тв. През 2009г. е избрана и за заместник-председател на Комисията за етика в печатните медии към Националния съвет за журналистическа етика.
Автор е на книгите "Мъже на власт", "Изповеди по пантофи" и "Пари, власт, коменизъм".
Репортер на годинита за 1995 и 1996. Първи носител на наградата "Черноризец Храбър" в печата за цялостно творчество - 2002 година.

Мнения за Валерия Велева


 

Други български журналисти
Днес е 22.10.2019 г.


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

По негова инициатива се създава първото туристическо дружество в България (начало на организиран туризъм – изкачването на Черни връх, 27 август 1895).
вижте за кой се отнася друго