Михаил Михов - Мишо Бирата

Михаил Михов - Мишо Бирата
*
Категория:български бизнесмени
Псевдоним:Мишо Бирата
Професия:бизнесмен
Роден:23.02.1964 г. в Силистра
Зодия:зодия Риби
Починал:30.03.2011 г.
Михаил Михов е бакалавър по икономика на индустрията и управление на промишлеността от ВИНС- Варна.
Мажоритарен акционер в "Брю инвестмънт" АД. Компанията му "Булбрю" обединява трите пивоварни - "ММ Биър" във Варна, "Леденика" в Мездра и тази в Русе. Собственик на "ММ Холдинг", включващ "ММ Електроникс" (б.а. - търговия на електроуреди), завода за вина и ракии "Димят" във Варна, както и хотел "Дунав Плаза" в Русе. Първите му стъпки в частния бизнес датират от 1989 г., първоначално с търговия на дребно, посредническа дейност и туризъм.

На 17 април 2008 г. Михов е избран за президент на Българската федерация по баскетбол. Спонсор на баскетболен клуб "Черно море" в продължение на 10 години (б.а. - 1998-2008). Почетен консул на Бразилия във Варна. По неофициални данни, състоянието му се оценява на над 50 милиона лева.

На 30 март 2011 г. Михаил Михов е намерен мъртъв. Първоначалната информация, която не бе потвърдена, е че той е намерен прострелян. Констатацията на съдебния лекар е, че смъртта е настъпила в следствие на масивен инфаркт. По тялото не са установени видими следи от насилие. Резултатите от аутопсията потвърждават, че е починал от инфаркт.

Това се случва два месеца след като гръмна скандалът със записаните разговори между Борисов и Танов, при които бившият премиер Борисов нарежда на тогавашния шеф на Агенция "Митници" Танов да бъде преустановена митническата проверка в пивоварна "Леденика", защото бил обещал на президента Първанов "да не закача Мишо Бирата".

По-късно бяха изказани различни версии за смъртта му, включително и че инфактът е бил предизвикан от инжекция - първи тази версия лансира Волен Сидеров в телевизионно интервю. Сидеров заяви, че Михов е бил инжектиран със специално вещество, предизвикващо инфаркт, от лица от криминалния контингент, по поръчка на Цветан Цветанов.

През 2012 г. и съпругата му Ева Михова почива внезапно. Михова е приета на 30 април по спешност с тежка форма на цироза. Последният стадий на болестта, от който Михова е страдала, е бил неизлечим и дори трансплантация не е била възможна. Eвa Михoвa e починала на 2 май 2012 г. около 5 часа сутринта.

Мнения за Михаил Михов - Мишо Бирата


 

Други български бизнесмени
Днес е 01.04.2020 г.

Имен ден имат: Аврам

На тази дата са родени: Диана Димитрова, Симеон Владов, Костадин Костадинов

Годишнина от смъртта на: Георги Русев - 9 години (2011 г.)
Митко Палаузов - 76 години (1944 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

За цялото му управление като княз на България се сменят 10 правителства, 4 обикновени и едно Велико народно събрание.
вижте за кой се отнася друго