Петър Курумбашев

Петър Курумбашев
Име:Петър Атанасов Курумбашев
Категория:български политици
Професия:инженер и политик
Роден:28.01.1968 г. в Плевен
Зодия:зодия Водолей
Петър Курумбашев завършва Софийската математическа гимназия и притежава магистърска степен по "Компютърни науки" Техническия университет в София.

Стартира професионалната си кариера като репортер, редактор и продуцент. Един от създателите е на популярното публицистично-хумористично студентско предаване "Ку-ку" в началото на 90-те. През 1995-1996 г. работи като главен редактор в Нова телевизия и отговаря за връзките с обществеността и развлекателните програми. На 28-годишна възраст Курумбашев става главен мениджър на държавната Българска национална телевизия.

Бил е общински съветник в Столична община от групата на БСП, без да е член на партията.

Народен представител от "Коалиция за България" в 41 и 42 Народно събрание. Става председател на Комисията по околната среда и водите. Напуска парламента през май 2014, за да се отдаде на кампанията за Евроизбори 2014.

На изборите за Европейски парламент през 2014 г. участва на четвърто място в листата на Коалиция за България, но не е избран, поради това че листата печели само четири места, а Курумбашев е изместен от четвъртото място поради преференциално гласуване за Момчил Неков. През януари 2017 година с решение на Централната избирателна комисия става депутат в Европейския парламент, като заема мястото на избраната за вицепрезидент Илияна Йотова.

Мнения за Петър Курумбашев


 

Други български политици
Днес е 08.12.2019 г.

На тази дата са родени: Вили Казасян

Годишнина от смъртта на: Николай Бинев - 16 години (2003 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Има над 1500 срещи като професионален борец, от които губи едва 72.
вижте за кой се отнася друго