Меглена Кунева

Меглена Кунева
Име:Меглена Щилиянова Кунева
Категория:български политици
Професия:юрист и политик
Родена:22.06.1957 г. в София
Зодия:зодия Рак
През 1981 г. Кунева завършва "Право" в Софийския университет "Климент Охридски".

На 22 април 1984 г. се омъжва за Андрей Пръмов, син на българския партизанин и политик от Българската комунистическа партия Иван Пръмов, тогава председател на Централния кооперативен съюз и народен представител, бивш министър и секретар на ЦК на БКП, бъдещ посланик.

През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема "Гражданскоправната отговорност по договорите за проучване, проектиране и капитално строителство за опазване на околната среда" с научен ръководител Траян Лялев.

От 1987 до 1991 г. е журналист в БНР, в програма "Христо Ботев", като през 1988 - 1990 г. работи и в казионния Комитет за правата на човека, създаден с решение на Секретариата на ЦК на БКП. От 1991 до 2001 г. е старши съветник и директор на Правната дирекция на Министерския съвет. В този период участва в изработването на Закона за достъп до обществена информация и множество екологични нормативни актове.

През 2002 - 2006 г. Меглена Кунева е министър по европейските въпроси, първо в правителството на Симеон Сакскобургготски, а след това в правителството на Сергей Станишев.

През 2007 - 2009 г. става първият европейски комисар от България с ресор защита на потребителите в първия състав на Европейската комисия, оглавяван от Жозе Мануел Барозу.

От 2010 г. Кунева е съветник по правата на пътниците на еврокомисаря по транспорта и вицепрезидент на ЕК Сийм Калас.

От месец май 2010 г. е независим член на борда на директорите във БНП Париба. Председател е и на Съвета на директорите на Европейския център за политики. На 6 юни 2011 г. инициативен комитет обявява кандидатурата ѝ за президент на България, а на самите избори се класира 3-та с 14 % и не успява да стигне до балотаж.

Автор е на сценария на документалния филм "Истории за убийства", режисиран от Иглика Трифонова, който печели наградата "Златна роза" на Варненския филмов фестивал през 1993 г.

Меглена Кунева има допълнителни квалификации в Хага. През 1995 г. и през 1999 - 2000 г. специализира "Международни отношения и международно екологично право" в университета Джорджтаун (Вашингтон, САЩ), а през 1996 г. - екологично право в Оксфордски университет (Великобритания).

Меглена Кунева е автор на книгите "Без дребен шрифт", "Европа на гражданите".

Мнения за Меглена Кунева


 

Други български политици
Днес е 06.12.2019 г.

Имен ден имат: Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница

На тази дата са родени: Лиляна Павлова, Павел Матев, Никола Рударов

Годишнина от смъртта на: Косьо Самоковеца - 16 години (2003 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Има над 1500 срещи като професионален борец, от които губи едва 72.
вижте за кой се отнася друго