Дарина Такова

Дарина Такова
Категория:български певци
Професия:оперна певица и учител
Родена:27.12.1963 г. в София
Зодия:зодия Козирог
    

Дарина Такова е завършва своето образование в Национална музикална академия Панчо Владигеров, в класа на проф. Мати Пинкас и проф. Мила Дюлгерова. Такова е била член на Националната опера в продължението на шест сезона от 1989 г. През този период тя е изпълнявала представления във всички национални оперни къщи и концертни зали в България. Тя печели различни награди от престижни състезания-в Лисабон, София, Барселона, Тревизо и други.

През 1992 г. започва международна активна кариера на най-големите оперни сцени в света:Teatro alla Scala - Милано, Teatro dell’opera di Roma, Флоренция, Болоня, Торино, Верона, Палермо, Триесте, Неапол, Венеция, Парма, Бергамо, Амстердам, Карнеги Хол, Мюнхен, Берлин, Женева, Мадрид, Барселона, Лондон, Париж, Токио, Метрополитън опера в Ню Йорк и други.

През 1995 г. изпълнява главната роля в "Луиза Милър" на Верди в Германия и Швейцария. След като пее в продукцията на The Golden Cockerel в Рим, тя участва в Римския летен фестивал като "Гилда". В Женевския оперен театър пее в Арабела и Риголето. През 1998 г. Такова прави дебюта си в Theatro alla Scala като кралица на нощта с дирижиране на Рикардо Мюти. Следват представления в Ла Скала на Lucrezia Borgia на Donizetti. Допълнителни изяви в Италия през 1998 г. включват Lucia di Lammermoor във Флоренция и Violetta в Рим. В Лозана тя се появява в "Ariadne auf Naxos" . В Ковънт Гардън, Лондон изпълнява Виолета от Ла Травиата.

Дебютът ѝ в САЩ е през 1997 г., когато пее в Калифорния и Детройт. След това прави дебюта си в Метрополитън опера в Ню Йорк като Маргарита във "Фауст".

Най-известните ѝ роли са Виолета от "Травиата", "Семирамида", "Лучия ди Ламермур", Маргарита във "Фауст" и много други.

Тя е работила с някои от най-добрите диригенти за времето си - Рикардо Мути, Алберто Зеда, Виктор Пабло Перес и други.

Такова е пяла с такива интернационални оперни певци като Ренато Брузон, Мариела Девиа, Хуан Диего Флорес, Марко Берти, Микеле Петуси, Марсело Алварес, Руджеро Раймонди, Джузепе Сабатини, Бойко Цветанов и други.

В разцвета на кариерата си губи гласа си след лекарска грешка. Отнема й много време, за да се възстанови и да започне отново да пее. От 2007 г. обучава млади оперни певци в България и чужбина. През същата година създава и Фондация "Дарина Такова" с цел да насърчава млади оперни таланти. От 2013 г. е ментор в мрежата за професионалисти и любители на класическа музика Оperosa.

Мнения за Дарина Такова


 

Други български певци
Днес е 18.10.2019 г.

Имен ден имат: Злата, Златимира

На тази дата са родени: Николай Николаев, Михаил Христов, Илия Лингорски, Васил Попович

Годишнина от смъртта на: Григор Димитров - 3 години (2016 г.)

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Има над 1500 срещи като професионален борец, от които губи едва 72.
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.