Дарина Такова

Дарина Такова
Категория:български певци
Професия:оперна певица и учител
Родена:27.12.1963 г. в София
Зодия:зодия Козирог
Дарина Такова е завършва своето образование в Национална музикална академия Панчо Владигеров, в класа на проф. Мати Пинкас и проф. Мила Дюлгерова. Такова е била член на Националната опера в продължението на шест сезона от 1989 г. През този период тя е изпълнявала представления във всички национални оперни къщи и концертни зали в България. Тя печели различни награди от престижни състезания-в Лисабон, София, Барселона, Тревизо и други.

През 1992 г. започва международна активна кариера на най-големите оперни сцени в света:Teatro alla Scala - Милано, Teatro dell’opera di Roma, Флоренция, Болоня, Торино, Верона, Палермо, Триесте, Неапол, Венеция, Парма, Бергамо, Амстердам, Карнеги Хол, Мюнхен, Берлин, Женева, Мадрид, Барселона, Лондон, Париж, Токио, Метрополитън опера в Ню Йорк и други.

През 1995 г. изпълнява главната роля в "Луиза Милър" на Верди в Германия и Швейцария. След като пее в продукцията на The Golden Cockerel в Рим, тя участва в Римския летен фестивал като "Гилда". В Женевския оперен театър пее в Арабела и Риголето. През 1998 г. Такова прави дебюта си в Theatro alla Scala като кралица на нощта с дирижиране на Рикардо Мюти. Следват представления в Ла Скала на Lucrezia Borgia на Donizetti. Допълнителни изяви в Италия през 1998 г. включват Lucia di Lammermoor във Флоренция и Violetta в Рим. В Лозана тя се появява в "Ariadne auf Naxos" . В Ковънт Гардън, Лондон изпълнява Виолета от Ла Травиата.

Дебютът ѝ в САЩ е през 1997 г., когато пее в Калифорния и Детройт. След това прави дебюта си в Метрополитън опера в Ню Йорк като Маргарита във "Фауст".

Най-известните ѝ роли са Виолета от "Травиата", "Семирамида", "Лучия ди Ламермур", Маргарита във "Фауст" и много други.

Тя е работила с някои от най-добрите диригенти за времето си - Рикардо Мути, Алберто Зеда, Виктор Пабло Перес и други.

Такова е пяла с такива интернационални оперни певци като Ренато Брузон, Мариела Девиа, Хуан Диего Флорес, Марко Берти, Микеле Петуси, Марсело Алварес, Руджеро Раймонди, Джузепе Сабатини, Бойко Цветанов и други.

В разцвета на кариерата си губи гласа си след лекарска грешка. Отнема й много време, за да се възстанови и да започне отново да пее. От 2007 г. обучава млади оперни певци в България и чужбина. През същата година създава и Фондация "Дарина Такова" с цел да насърчава млади оперни таланти. От 2013 г. е ментор в мрежата за професионалисти и любители на класическа музика Оperosa.

Мнения за Дарина Такова


 

Други български певци

17   10
Спенс
26   27
ИванаДнес е 12.08.2020 г.

На тази дата са родени: Захари Бахаров, Иван Звездев, Цветан Василев, Емил Костадинов, Станислав Сланев - Стенли, Димитър Якимов, Васил Димитров, Мира Добрева

Годишнина от смъртта на: Саша Попов - 44 години (1976 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

Любимата ѝ книга като дете е "Хари Потър".
вижте за кой се отнася друго