Свилен Нейков

Свилен Нейков
Име:Свилен Емилов Нейков
Категория:български спортисти
Професия:треньор по гребане
Роден:14.12.1964 г. в Варна
Зодия:зодия Стрелец
Професор в НСА. Преподавател е по "Основи на спортната тренировка".

Многократен шампион на България и Балканите по академично гребане, финалист на световните първенства през 1989 и 1990 г., Студентския световен шампион на Универсиадата от 1989 г. в Дуисбург, Германия.

Селекционер на националния отбор от 1995 г. по академично гребане: неговите състезатели печелят медали и класиране на финали на световни първенства, призова тройка на състезания за Световната купа, златни медали през 2002 г. На световното първенство участва в състезанието с 2 лодки и 2 негови състезателки стават световни шампионки - Румяна Нейкова и Виктория Димитрова. Нейкова печели титлата със световен рекорд, който и до момента не е подобрен. Към колекциите си има още златен медал от 2002 г. Златен медал печелят състезателките Анет Жаклин Бушман и Мила Танчева на юношеското първенство в Загреб. Сребърни медали печелят през 2005 и 2007 година. В колекцията си има и бронзови медали от световно първенство - 1999 и 2009 г. Олимпийски комплект медали печели негова състезателка от игрите в Сидни (2000), Атина (2004) и Пекин (2008).

От юни до октомври 2006 г. работи като кондиционен треньор в ПФК ЦСКА в екипа на Пламен Марков.

Мнения за Свилен Нейков


 

Други български спортисти
Днес е 27.01.2020 г.

На тази дата са родени: Орхан Мурад, Георги Кадурин, Божидар Лечев


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

За посрещането на княза на родна територия светва първата електрическа крушка в София. Първата елха у нас се появява в царския дворец, благодарение на Батенберг. Случаят е организиран новогодишен бал.
вижте за кой се отнася друго