Михаил Белчев

Михаил Белчев
Име:Михаил Иванов Белчев
Категория:български певци
Професия:поп певец, композитор, поет и режисьор
Роден:13.08.1946 г. в София
Зодия:зодия Лъв
Завършва IV курс на ВМГИ, София и се дипломира със специалност "режисура" и "телевизионна режисура" в Драматическия факултет на Театрална академия "Черкасов", (Ленинград, СССР, 1972).

Като дете пее в хор "Бодра смяна", а дебютът му като солист е песента "Кати" (1967). Става популярен с "Кой София с обич заля" (златен медал за текст и изпълнение на IX световен фестивал на младежта и студентите в (София, 1968). Година по-късно печели "трета награда" и "специалната награда" на Международния младежки фестивал "Червеният карамфил" в Сочи.

Михаил Белчев изгражда собствен стил върху традициите на френския шансон. В началото на кариерата си пише текстовете, музиката и сам изпълнява своите песни. Сред популярните песни, ,които изпълнява са: "Булевардът", "Младостта си отива" (муз. Найден Андреев) и "Не остарявай любов" (муз. Хайгашот Агасян).

Автор е на музика за театрални постановки и филми. Сценарист и режисьор е на телевизионни филми за Вили Казасян, Недялко Йорданов и др., както и на Първи телевизионен пантомимичен спектакъл "Кръговрат", на "Време е да те обичам" - филм за Мариана и Тодор Трайчеви.

Работил е в Главна Дирекция "Българска музика" - артист и солист; Завод за грамофонни плочи "Балкантон" - зам. главен редактор; "Концертно-артистичен център", при Mинистерство на културата - режисьор; Национален пресклуб "София Прес" - режисьор; "Национален дворец на културата" - режисьорв дирекция "Художествено-творческа дейност"; ОКИ "Столична библиотека" - Директор.

Автор е на музиката и стиховете за документалните филми: "Един филм за Васил Попов" и "Песента на житната сламка" - студио "Екран".

Мнения за Михаил Белчев


 

Други български певци

30   30
Глория
21   31
КрискоДнес е 13.07.2020 г.

На тази дата са родени: Ангел Русев


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

По време на своето управление князът открива първата българска зимна пързалка – представлявала е замръзнало блато в близост до „Цариградско шосе”.
вижте за кой се отнася друго