Марин Вълчанов

Марин Вълчанов
*
Категория:български музиканти
Професия:композитор, фаготист, педагог
Роден:07.08.1949 г. в София
Зодия:зодия Лъв
Починал:26.10.2017 г.
Марин Вълчанов учи пиано в Музикалното училище в София, после продължава с фагот в Музикалната академия, в класа на проф. Христо Прошков. Учи и композиция при проф. Пенчо Стоянов, а по-късно - при проф. Лазар Николов.

Между 1971 и 2009 г. е солист - водач на група в Симфоничния оркестър на БНР. Работи повече от 30 години в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - от 2006 г. до 2009 г. е заместник-декан на Инструменталния факултет. Води майсторски класове в Германия, Франция, Япония, Турция, Чехия, Люксембург, Италия, Алжир и други страни. Успоредно с преподавателската си дейност е член на Духовия квинтет при БНР, а по-късно е основател и член на Академичния духов квинтет.

Като солист, камерен изпълнител и оркестрант е концертирал в Европа, Азия, Южна Америка и Африка. Почти целият му записан репертоар за фагот - концерти с оркестър, сонати, пиеси, както и много творби от български автори, някои от които са посветени на него, е в Златния фонд на БНР.

Проф. Марин Вълчанов композира във всички жанрове, но предимно творби за духови инструменти за различни камерни формации. Автор е на симфонична музика, на Концерт за кларинет, Концертино за флейта, Концерт за кавал (флейта) и обой. Много от неговите творби са изпълнявани в Европа, Южна Америка, САЩ, Азия. Има и произведения, издадени от чуждестранни издателства във Франция, Испания, САЩ и други.

Мнения за Марин Вълчанов


 

Други български музиканти
Днес е 13.08.2020 г.

На тази дата са родени: Андрей Слабаков, Рашко Атанасов, Михаил Белчев, Леа Иванова, Владислав Виолинов

Годишнина от смъртта на: Трайко Китанчев - 125 години (1895 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

С участието си на турнира в Трабзон (последната олимпийска квалификация за зона Европа) той успява да се класира за единственото останало място за летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г.
вижте за кой се отнася друго