Величко Чолаков

Величко Чолаков
*
Име:Величко Чолаков
Псевдоним:Железния (други ...)
Професия:щангист
Роден:12.01.1982 г. в Смолян
Зодия:зодия Козирог
Починал:20.08.2017 г.

Висок е 1,98 м и тежи около 170 кг. Почетен гражданин е на гр. Смолян и община Неделино. Семеен с две деца. Величко Чолаков започва да тренира на 12-годишна възраст при личния си треньор Костадин Грозданов. Скоро се сдобива с прякора "Железния". За първи път става републикански шампион на 15-годишна възраст. Има 30 държавни титли като шампион на България в различните движения и двубоя. През 2002 г. на Световното първенство за младежи в Чехия става втори, а няколко месеца по-късно на Европейско първенство в Италия става първи и грабва златото. Той е сребърен медалист от Световното първенство във Ванкувър, Канада през 2003 г. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг., като изтласква общо 447.5 кг (205.0 кг + 242.5 кг).В същата категория става и е европейски шампион за 2004 г. на Европейски шампионат по вдигане на тежести в Киев, Украйна. През 2006 г. печели сребърен медал на Европейски шампионат по вдигане на тежести 2006 във Владиславово. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира "Арнолд Класик" за най-силни мъже на планетата в различните спортове в САЩ. На турнира Величко изтласква 228 кг, което е с 1 кг повече от 36-годишния рекорд на щата Охайо.

На 26 септември 2015 г. с бенефис, Величко Чолаков слага край на състезателната си дейност пред няколко хиляди души в родния си град Смолян. До смъртта си той се занимава с треньорската дейност в родният си клуб "Родопа" в Смолян и получава олимпийска пенсия.Величко Чолаков умира внезапно на 20 август 2017 г. на 35-годишна възраст в дома си от сърдечни проблеми, от които активно се лекува през последните години. Погребан е в родният си град Смолян с почести и многохилядно шествие. В знак на почит и уважение, Спортната зала в град Смолян е кръстена на неговото име.
  • Той е единственият българин олимпийски медалист при супер тежките щангисти.
Железния

Мнения за Величко Чолаков


 

Други български спортисти
Днес е 25.06.2019 г.

На тази дата са родени: Васил Попов

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

По негова инициатива се създава първото туристическо дружество в България (начало на организиран туризъм – изкачването на Черни връх, 27 август 1895).
вижте за кой се отнася друго

Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.