Валери Петров

Валери Петров
*
Име:Валери Нисим Меворах
Категория:български писатели
Професия:поет, сценарист, драматург и преводач
Роден:22.04.1920 г. в София
Зодия:зодия Телец
Починал:27.08.2014 г.
Валери Петров е роден в семейството на Мария Петрова, преподавателка по френски език в столични гимназии, и д-р Нисим Меворах, професор по правни науки, специалист по семейно право, виден адвокат, обществен деятел, дипломат - посланик в САЩ, представител на България в ООН, автор на книга за Яворов.

Майката на Валери Петров е родена във Варна и там той прекарва много от ваканциите си (на ул. "Славянска").

Валери Петров учи в италианското училище (т.нар. Италиански лицей) с гимназиален курс в София, което завършва през 1939 г.

Проф. Нисим Меворах и неговата съпруга Мария Петрова приемат протестанството в Евангелската църква на столичната "Солунска", и решават името на Валери Нисим Меворах да стане Валери Нисимов Петров.

След Втората световна война е един от основателите и заместник-главен редактор на вестник "Стършел" (1945 - 1962).
От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. През тези години пътува до Америка, Швейцария, Франция като делегат на различни форуми.
По-късно, завръщайки се в България, е редактор в Студия за игрални филми "Бояна", редактор на издателство "Български писател" и Народен представител в Седмото ВНС (1990 - 1991).

Валери Петров е комунист от младежките си години, но през януари 1971 г. е изключен от Българската комунистическа партия заедно с няколко други писатели, след като гласуват с "въздържал се" за декларация на Съюза на българските писатели срещу присъждането на Нобелова награда за литература на критичния към комунистическия режим руски писател Александър Солженицин.

Мнения за Валери Петров


 

Други български писатели
Днес е 23.02.2020 г.

На тази дата са родени: Явор Гърдев, Найден Геров, Михаил Михов - Мишо Бирата


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

За посрещането на княза на родна територия светва първата електрическа крушка в София. Първата елха у нас се появява в царския дворец, благодарение на Батенберг. Случаят е организиран новогодишен бал.
вижте за кой се отнася друго