Христо Бисеров

Христо Бисеров
Име:Христо Дамянов Бисеров
Категория:български политици
Професия:политик и юрист
Роден:21.11.1955 г. в Хасково
Зодия:зодия Скорпион
Христо Бисеров завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1980 г.
През следващите 10 години (до 1990 г.) е практикуващ адвокат.

От 1990 до 1991 г. е член на Националния съвет на Зелената партия, а след излизането на ЗП през 1991 г. от коалицията СДС, е член на Консервативната екологична партия, сформирана от останалите в СДС членове на ЗП, чийто председател е от октомври 1993 г.

От 1991 г. до 1994 г. Бисеров е депутат в 36-то Народно събрание, избран от квотата на СДС. Член е на парламентарната Комисия по национална сигурност. Депутат е и в 37-то Народно събрание отново от квотата на СДС. През 1997 г. става депутат в 38-то Народно събрание. Председател е на парламентарната Комисия за защита на националната сигурност.

За периода от декември 1994 г.-2000 г. е избиран четири пъти за главен секретар на СДС. Екатерина Михайлова го сменя на този пост след като Бисеров се противопоставя на стила на управление на СДС и иска оставката на Иван Костов (октомври 2000 година). Това става причина за отстраняването му от поста председател на парламентарната комисия по националната сигурност.

Христо Бисеров създава през януари 2001 г. "Екип за изследване на политиката" /ЕКИП/, в който се включват негови съмишленици, между които и синият депутат Илия Петров. НИС на СДС не може да се противопостави на новата формация, тъй като тя не противоречи на партийния устав - регистрирана е по закона за юридическите лица с нестопанска цел.

През 2005 г. Бисеров участва в преговорите за обединени действия на десните партии, инициирани от СДС, във връзка с предстоящите тогава парламентарни избори.

Христо Бисеров е включен е в листите на ДПС и е избран за депутат в 40-то Народно събрание от Хасково. Той е член на Временната комисия по Правилника за организацията и дейността на НС, член на Комисията по въпросите на държавната администрация, зам.-председател на Комисията по правни въпроси, член на Временната комисия по искането на Никола Филчев, главен прокурор на Р. България, за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Стефан Софиянски, народен представител от ПГ на БНС в 40-то НС, член на Временната комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията на Р. България, член на Временната комисия за установяване на отнетото и възстановено имущество на семействата на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ и техните наследници.

В 40-то Народно събрание Христо Бисеров е и председател на Временна анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата по престоя в Република България на Сретен Йосич .

Христо Бисеров е избран за депутат и в 41-вото НС от листата на ДПС. Той е заместник -председател на 41-то Народното събрание. Член е на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията по правни въпроси. Участва и във Временната анкетна комисия за проверка на сигналите за опорочаване на изборите за Народно събрание от 5 юли 2009 г.
Христо Бисеров участва в постоянната делегация на Народното събрание в Интерпарламентарния съюз до септември 2009 година до момента.

Ползва френски, руски, турски език. Женен е за Мария Иванова Добрева-Бисерова, от която има син - Дамян Христов Бисеров, роден 1989 година. Роденият през 1975 година Ивайло Главников е син на Мария Добрева от предишен брак.

Мнения за Христо Бисеров


 

Други български политици
Днес е 30.11.2020 г.

Имен ден имат: Андреа, Андрей, Андрейка, Андрея, Андриян, Андрияна, Андро, Дешка, Първан, Силен, Храбрин, Храбър

На тази дата са родени: Иван Христов, Николета Лозанова, Гергана, Пламен Илиев, Светослав Иванов, Николина Ангелкова

Годишнина от смъртта на: Дико Илиев - 36 години (1984 г.)
Георги Джагаров - 25 години (1995 г.)


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2005 г. той получава Шахматен Оскар за изключителните си постижения през годината. Топалов е първият и единствен българин, носител на това отличие и на званието "Световен шампион".
вижте за кой се отнася друго