Бетина Жотева

Бетина Жотева
Име:Бетина Славчева Жотева (бивша Чампоева)
Категория:български журналисти
Професия:журналист и тв водещ
Родена:28.10.1964 г. в Перник
Зодия:зодия Скорпион
Бетина Жотева е родена в семейството на волейболиста Славчо Жотев и учителката по литература Людмила Антонова.

Била е омъжена за Огнян Чампоев, дипломат и служител от МВнР, впоследствие установен и обявен като секретен сътрудник на Държавна сигурност.

Магистър е по философия и философски науки от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Бакалавърска степен получава от Държавния университет в Будапеща. Владее свободно пет езика - освен родния си също английски, руски, френски и испански. Ползва унгарски. Професионалното си развитие започва през 1990 г. в Българската национална телевизия (БНТ) под името Бетина Чампоева като водещ новини и редактор на международните новини. Била е специален кореспондент на БНТ в Белград от 1995 до 1997 г.

През 1996 г. Жотева е говорител на предизборния щаб на кандидат-президентската двойка на БСП - Иван Маразов и Ирина Бокова в кампанията за президентските избори същата година. По-късно за кратко е медиен съветник на Български бизнес блок на Жорж Ганчев.

В периода 2000-2005 г. е кореспондент на в. "Труд" и директор на бюрото на вестника в Брюксел.

От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО.

От 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз, Министерство на външните работи.

По това време става популярна реакцията ѝ по адрес на инсталацията на чешкия художник Давид Черни "Ентропа", изправена пред сградата "Юстус Липсиус" в Брюксел по случай чешкото председателство на ЕС. Жотева настоява за сваляне на българския сегмент.

"До откриването в четвъртък обаче изискахме от чешките си колеги т.нар. "творба" да е махната от залата, защото в противен случай тук има мераклии, които искат да я боядисат или да я счупят с чукове, и то без да питаме чехите за това", казала Жотева.

Директор на дирекция "Връзки с обществеността, комуникация и протокол" в Министерството на финансите (октомври 2010 г. - март 2013 г.)
Директор на дирекция "Връзки с обществеността, комуникация и протокол" в Министерство на икономиката и енергетиката на България (март 2013 г. - юли 2013 г.)
Съветник по медийната политика, връзките с обществеността и междуправителствените връзки в икономическия сектор в политическия кабинет на Екатерина Захариева, заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройство в състава на служебното правителство на Георги Близнашки (август 2014 г. - ноември 2014 г.)
Говорител на Министерство на външните работи в екипа на министър Даниел Митов(ноември 2014 г. - май 2016 г.)
Член на СЕМ (от май 2016 г.)

Мнения за Бетина Жотева


 

Други български журналисти
Днес е 05.12.2020 г.

Имен ден имат: Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби, Събина

На тази дата са родени: Софи Маринова, Нели Петкова, Красимир Минев


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТАЗнаете ли за кой се отнася?

През 2012 г. подписва професионален договор за участие в профи бокса на АИБА (APB-AIBA PRO BOX), но след 2 години Тервел е опериран от апендисит и така пропуска първите профи мачове на APB.
вижте за кой се отнася друго